Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες και τους ηλικιωμένους, όπου προβλήματα ύπνου φαίνεται να έχουν περίπου οι μισοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλήματα ανεπαρκούς ποσότητας ύπνου και δυσκολία στο να αποκοιμηθούν αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και τα παιδιά.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του υπνου για την ανθρώπινη υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (21 Μαρτίου) με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για τη σημασία του να κοιμόμαστε επαρκώς και ανενόχλητα.

«Αναπνεύστε εύκολα, για να κοιμηθείτε καλά», είναι το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας με σκοπό να προάγει τον υγιή, ανενόχλητο ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ), της εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και νόσου Αλτσχάιμερ, λοιμώξεων και άλλων παθήσεων, ενώ συνδέεται στενά και με τις ψυχικές νόσους καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας, που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία.

ΑΠΕ,health.in.gr