Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τρίτη, να κλείσει τις στρόφιγγες, εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στην κατηγορία SD (Sellective Default), η οποία συμπαρασύρει τα ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα αποδέχεται τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος θα καλύπτονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (του γνωστού ELA , Emergency Liquidity Assistance).

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του συγκεκριμένου Μηχανισμού, η ΕΚΤ έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα ύψους 42,9 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα οποία αφορούν στον περασμένοΝοέμβριο) έφθασε τα 73,4 δισ. ευρώ.

Πάντως η ΕΚΤ, αποσαφηνίζει ότι το μέτρο αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωση της θα αρχίσει να αποδέχεται τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από την κίνηση της ΕΚΤ στους πελάτες των τραπεζών και ειδικότερα στους υποψήφιους δανειολήπτες.

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα λυθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, την πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όλα αυτά, σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που θα έχει ως συνέπεια να ανοίξει ξανά η διατραπεζική αγορά για τις τράπεζες που έχει «παγώσει» εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ