H Βουλγαρία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γαλλία που απαγορεύει την αμφιλεγόμενη τεχνολογία «υδραυλικής ρωγμάτωσης» για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεωτρήσεις ρωγμάτωσης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση σεισμών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απαγόρευσε την εφαρμογή της τεχνικής, έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις περιβαλλοντιστών, και μάλιστα ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στη Chevron για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στην τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και άμμου διοχετεύονται υπό πίεση μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, τα οποία θρυμματίζονται απότομα και απελευθερώνουν το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχουν στο εσωτερικό τους.

Ο απότομος θρυμματισμός των υποκείμενων πετρωμάτων έχει ενοχοποιηθεί για την ενεργοποίηση ρηγμάτων και την πρόκληση μικροσεισμών, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να περάσουν στον υπερκείμενο υδροφόρο ορίζοντα.

Άδειες για γεωτρήσεις ρωγμάτωσης σε σχιστολιθικά πετρώματα που περιέχουν πετρέλαιο ενδέχεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ