«Η ΕΕΤΤ, αναγνωρίζοντας έγκαιρα την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων ευρυζωνικών υπηρεσιών, συγκρότησε ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της, με σκοπό τη διατύπωση και θεσμοθέτηση Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο χάλκινο Δίκτυο Πρόσβασης.

Ο στόχος του Κανονισμού είναι η θεσμοθέτηση ενός συνόλου κανόνων που θα διέπουν την ανάπτυξη και λειτουργία των διαφόρων συστημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου πρόσβασης – αστικών κέντρων, KV και ONU, εξοπλισμό τελικών χρηστών – ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αμοιβαίες παρεμβολές λόγω εισαγωγής σημάτων τεχνολογίας xDSL.

Οι κανόνες αυτοί θα εφαρμόζονται τόσο από τον πάροχο με σημαντική ισχύ στην αγορά (ΟΤΕ) όσο και από τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες τεχνολογίας xDSL με χρήση του υφισταμένου δικτύου πρόσβασης.

  • Μέσω της αποδοχής κοινών κανόνων, θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στο δίκτυο πρόσβασης όλων των παρόχων της αγοράς και θα αποτραπούν συμπεριφορές που ενδεχομένως αντίκεινται στον υγιή ανταγωνισμό.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Κανονισμού Διαχείρισης Συχνοτήτων και Έγχυσης Ισχύος στο δίκτυο πρόσβασης είναι:

  • Μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του εξοπλισμού σχετικά με το εύρος γεωγραφικής κάλυψης και την παροχή αναβαθμισμένης ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών, που βρίσκεται συνδεδεμένος στους Κεντρικούς Κατανεμητές καλωδίων και στους Διακλαδωτές καλωδίων (KV / ONU).
  • Ελαχιστοποίηση, με την προσδοκία εξάλειψης, των αμοιβαίων παρεμβολών μεταξύ σημάτων τεχνολογιών xDSL που προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους καταναλωτές.
  • Παροχή της δυνατότητας σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην Αγορά παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, να εισάγουν νέες τεχνολογίες μέσω της εγκατάστασης εξοπλισμού στο δίκτυο πρόσβασης με στόχο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους συνδρομητές τους.
  • Αποδοτικότερη χρήση των πόρων του δικτύου πρόσβασης με τη δημιουργία ενός επενδυτικά ασφαλούς περιβάλλοντος στην αγορά παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών.
  • Ελαχιστοποίηση ενδεχόμενων αιτημάτων επίλυσης διαφοράς επί ζητημάτων που προκαλούνται λόγω αμοιβαίων παρεμβολών, μεταξύ των παρόχων, και διευθέτησή τους με εκ των προτέρων γνωστό διαφανή τρόπο.
  • Διασφάλιση της τεχνολογικής ουδετερότητας (Technological Neutrality) κατά την αξιοποίηση του δικτύου πρόσβασης.

Η ΕΕΤΤ συνέταξε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Κανονισμού ο οποίος μετά την επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων από τους φορείς της αγοράς, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2012.»

In.gr Τεχνολογία