Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν, ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Ρεν υπογράμμισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως, όσον αφορά την πορεία των διαβουλεύσεων για το PSI, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Ο επίτροπος δήλωσε επίσης πεπεισμένος πως η Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, ερωτηθείς για την πορεία του PSI, είχε αναφέρει πως την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα έχουν οι ελληνικές αρχές.

Aρμοδιότητα της Επιτροπής είναι να εξετάσει και να διασφαλιστεί ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πληροί τους όρους της λύσης που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου, σημείωσε. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς για τη θέση της Επιτροπής για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και το αν θα πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, είπε απλώς ότι τα θέματα αυτά θα εξεταστούν κατά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Η κρίση δεν πέρασε, χρειάζεται υπομονή από τις αγορές»

Την στιγμή που σημαντικός αριθμός των μελών της Ευρωζώνης απειλείται με ύφεση -και ενώ η κρίση δημοσιονομικού χρέους σοβεί- ο Όλι Ρεν κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα των Βρυξελλών είναι η επίλυση των προβλημάτων στα κρατικά χρέη αλλά και τον τραπεζικό τομέα, καθώς αυτός θεωρείται ο μοναδικός δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Η εκ των ων ουκ άνευ προπόθεση για να γυρίσουμε στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης είναι να καταφέρουμε να επιλύσουμε την κρίση δημοσιονομικού χρέους και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα» ανέφερε την Τρίτη ο Όλι Ρεν.

Η κρίση, ανέφερε ο Ρεν «δεν έχει τελειώσει, αυτό χρειαστεί χρόνο». «Ωστόσο, οι αγορές τείνουν να είναι ανυπόμονες και αυτή η ανυπομονησία μπορεί να οδηγήσει τις χώρες ή τα τραπεζικά ιδρύματα σε κρίση ρευστότητας που θα έθετε σίγουρα σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα» σημείωσε ο επίτροπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ