Μετά τη Volvo η Saab γίνεται η δεύτερη σουηδική αυτοκινηβιομηχανία που περνάει σε κινεζική ιδιοκτησία καθώς οι Pang Da Automobile Trade και Zhejiang Youngman Lotus προχώρησαν στην εξαγορά της αντί ποσού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Saab, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) μεταξύ των Σουηδών και των δύο κινεζικών εταιρειών το οποίο και προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας στις Pang Da και Youngman.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της σουηδικής φίρμας ένα σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη της συμφωνίας διαδραμάτισε «…η δέσμευση των Pang Da και Youngman να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Saab».

Όσον αφορά τους τεχνικούς όρους της συμφωνίας, το MoU ισχύει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου με την προϋπόθεση ότι η Saab παραμένει σε καθεστώς αναδιοργάνωσης, διαδικασία η οποία πλέον και συνεχίζεται κανονικά υπό την χρηματοδοτική «ομπρέλα» των δύο κινεζικών εταιρειών και την προστασία του σουηδικού πτωχευτικού κώδικα.

Σε δηλώσεις του σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής της Saab, Victor Muller ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «…η συμφωνία εξασφαλίζει το μέλλον της Saab» και ότι πλέον, η σουηδική φίρμα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της, να επανεκκινήσει την παραγωγή της και να προχωρήσει στο λανσάρισμα νέων μοντέλων καθώς και σε άνοιγμα προς την κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους σκοπούς αυτούς οι δύο κινεζικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 500 εκατομμύρια ευρώ στη Saab, ενώ όσον αφορά το ποσό των 100 εκ. ευρώ για την αγορά του συνόλου των μετοχών της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτό θα καταβληθεί σε δόσεις.

Όσον αφορά την τελική συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνο καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιους επιπλέον όρους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των αρμόδιων αρχών -σουηδικών και κινεζικών- καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως επίσης και αυτή των μετόχων στη Saab μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η GM.

Ως προς αυτό, ο Victor Muller δήλωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ιθύνοντες του αμερικανικού ομίλου ο οποίος κατέχει ακόμα προνομιακές μετοχές στη Saab και ότι θα προσπαθήσει να τους πείσει για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η συμφωνία για τη σουηδική φίρμα.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε είναι πολύ νωρίς για δηλώσεις ως προς το αν θα είναι μια εύκολη ή δύσκολη διαπραγμάτευση.

auto.in.gr