Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα περιέλθει σε στασιμότητα προσπαθώντας να διασώσει την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες εξέφρασε ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Δεν υπάρχει καμία λύση για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας το ευρώ ως νόμισμα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ζώνη του ευρώ δεν είναι σε θέση να επιλύσει το θέμα της Ελλάδας και κάποιων άλλων κρατών. «Θα υποστούμε μια φοβερή, πολύ μακροπρόθεσμη οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη, και δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένας «μόνιμος θρήνος» και μια μόνιμη δημοσιονομική λιτότητα.

Παράλληλα, ο καθηγητής του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt δήλωσε πως είναι πιθανό η Ευρωζώνη να χάσει ένα κράτος-μέλος της στα επόμενα πέντε χρόνια από το να διατηρηθεί ως έχει σήμερα.

«Θεωρώ ότι η πιθανότητα βρίσκεται κοντά στο 50%, ότι τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να αφήσει τη νομισματική ένωση» είπε, επισημαίνοντας πως δίνει πιθανότητες μικρότερες του 25%, να εγκαταλείψει το ευρώ ένα από τα κεντρικά κράτη-μέλη του νομίσματος.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιβίωση μιας μεταμορφωμένης και μικρότερης νομισματικής ένωσης» σημείωσε ο Ρογκόφ ο οποίος εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών στην Ευρωζώνη.

Στη σπέκουλα προστέθηκε και η φινλανδική «δεξαμενή σκέψης» Pellervo, που ανέφερε την Πέμπτη πως, καθώς η Ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση το 2012, η διάλυσή της θεωρείται «ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο».

Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, υποστήριξε το Pellervo, αναβάλουν τις επενδύσεις τους και οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της αβεβαιότητας για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και της έλλειψης αποφασιστικότητας εκ μέρους των αξιωματούχων της ευρωζώνης.

«Καθώς οι πολιτικές αποφάσεις καθυστερούν, το κόστος για την διάσωση του ευρώ αυξάνεται συνεχώς και η διάλυση της ευρωζώνης αποτελεί μια ρεαλιστική πιθανότητα» εκτίμησε το ινστιτούτο, προβλέποντας επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2012, και κατά 1,5% στη Φινλανδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ