Ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος το συμβούλιο των εξεγερμένων, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τους αντικαθεστωτικούς ως τους μόνους αντιπροσώπους της Λιβύης και τον «πρωθυπουργό» τους να συναντά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου ανακοίνωσε πως τα μέλη του αποφάσισαν να αναγνωρίσουν επίσημα ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ρώμη θα ξεπαγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων που κρατούνται από ιταλικές τράπεζες.

Ο ηγέτης των εξεγερμένων προειδοποίησε από την πλευρά του ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης, εάν δεν δοθεί οικονομική βοήθεια από τη Δύση προκειμένου να λειτουργήσουν ξανά οι υπηρεσίες και να πληρωθούν οι μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων.

«Οι προτεραιότητές μας δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν δεν αποκτήσουμε άμεσα τα χρήματα που είναι απαραίτητα» είπε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Στην παρούσα φάση, μία από τις πρώτες διπλωματικές προτεραιότητες των εξεγερμένων είναι το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων του καθεστώτος Καντάφι.

Πρόκειται για μέρος των περιουσιακών στοιχείων που κατέστησαν ανενεργά με τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, που πάγωσε τα «σεντούκια» του ίδιου του Καντάφι, των συγγενών του, στελεχών του καθεστώτος, της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας, κρατικών επενδυτικών οργανισμών και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Το σχετικό ψήφισμά για μερικό ξεπάγωμα προσκρούει στην άρνηση της Νοτίου Αφρικής, η οποία διατηρεί ακόμη δεσμούς με τον Καντάφι και η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς -περιμένοντας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να παρακάμψει το «όχι» της Πρετόρια σχεδιάζοντας να στείλει το προσχέδιο του σχετικού ψηφίσματος στην ολομέλεια του Συμβουλίου, όπου δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αντί για την αρμόδια επιτροπή (στην οποία και το μπλοκάρει η Νότιος Αφρική). Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως θα παρουσιάσουν το προσχέδιο το απόγευμα της Πέμπτης, εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει γνώμη η Πρετόρια.

Η Ρώμη είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Λιβύης με εμπορικές σχέσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ιταλική Eni έχει ήδη στείλει τεχνικούς της στη Βεγγάζη για να εξετάσει το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου. Ο Σ.Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Eni θα δώσει χωρίς χρήματα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Λίβυων πολιτών.

Την ανάγκη να επιτευχθεί το ξεπάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας τον ΟΗΕ να αναλάβει «άμεσα» δράση για το θέμα.

Σε ομιλία του στην έναρξη συνάντησης Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις έως ότου η χώρα της Βορείου Αφρικής να είναι απόλυτα «ασφαλής».

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης μετά τη βία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το έργο στην μετά τον πόλεμο ανάπτυξη της Λιβύης θα πρέπει να γίνει εξολοκλήρου υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Μπαν Γκι-Μουν: «Φυσική ιστορική εξέλιξη η Αραβική Άνοιξη»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δεσμεύτηκε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά τη Λιβύη στη μετάβασή της στην επόμενη ημέρα.

O ίδιος χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.

Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press