Εκατομμύρια πιστών θα σπεύσουν τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες και μοναστήρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, να κάνουν ή να ξεπληρώσουν το τάμα τους.

Υπάρχει όμως και η «εναλλακτική»: στο Facebook οι «προσκυνητές» έχουν στήσει τις δικές τους σελίδες αφιερωμένες στην Παναγία, κάνοντας «like» όλο το χρόνο.

Μεταξύ των πιο γνωστών σελίδων είναι η «Παναγιά μου… Μεγαλόχαρη της Τήνου, βοήθα με και μένα» με περισσότερα από 61.000 μέλη και η «Παναγία Τσαμπίκα Μεγαλόχαρη» (για την Παναγία της Ρόδου) με περισσότερα από 7.300 μέλη.

Οι επισκέπτες αφήνουν ευχές και «τάματα» στον τοίχο για τα ίδια σχεδόν θέματα ή προβλήματα που θα έκαναν το ίδιο αν επισκέπτονταν έναν Ιερό Ναό της Παναγίας ή ένα μοναστήρι.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 20 group αφιερωμένα σε διάφορες Παναγίες της χώρας, όπως της Νισύρου, του Διδυμοτείχου, της Αμοργού κλπ.

Σε μια απόπειρα να εξηγήσει το φαινόμενο, ο δρ Θεολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Καριώτογλου, λέει μιλώντας στα Νέα:

«Η μεγάλη προσέλευση πιστών σε αυτές τις σελίδες οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η Παναγία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή για τους πιστούς στον χριστιανισμό και στην ορθοδοξία. Είναι ανάμεσα στο θείο και στο ανθρώπινο.»

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η προσφυγή των πιστών στο θείο ενέχει και ένα στοιχείο μαγείας: υπάρχει ο κίνδυνος ο πιστός να θεωρήσει ότι μαγικά το θείο -η Παναγία- θα του λύσει τα προβλήματα.

«Συνεπώς μια τέτοια προσφυγή στο θείο είναι ωραία, αλλά θα πρέπει να είναι και ενσυνείδητη και ουσιαστική» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ