Η διεύρυνση της χαμηλότερης κλίμακας στην οποία θα υπολογίζεται ο «κεφαλικός φόρος» επί των εισοδημάτων είναι μία από τις κυριότερες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πακέτο των φορολογικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 έως τις 25.000 ευρώ (ή τις 30.000), αντί στα εισοδήματα έως 20.000 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Από τις 25.000 έως τις 60.000 (ή τις 65.000) θα επιβάλλεται συντελεστής 2% και στα υψηλότερα εισοδήματα συντελεστής 3%.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 2% από 20.000 έως 50.000 ευρώ και 3% άνω των 50.000 ευρώ.

Ο συντελεστής της εισφοράς θα υπολογίζεται επί τους συνολικού εισοδήματος. Αν υπολογιζόταν με βάση τη φορολογική κλίμακα η επιβάρυνση θα ήταν πολύ χαμηλότερη.

Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα ισχύσει μέχρι το 2015

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος.

To ύψος του τέλους θα είναι 100-300 ευρώ ανά ΑΦΜ, με πιθανότερο σενάριο τα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά, ανάλογα με το εισόδημα τους.

Καθώς οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κοντά ή κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και εκτιμάται ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να επιβάλουν το τέλος επιτηδεύματος, ώστε να εξισορροπηθούν τα έσοδα που υπολογίζεται ότι χάνονται κάθε χρόνο από την αδυναμία του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες.

Με άλλα λόγια, είναι ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, εύκολο στη χρήση του και ταυτόχρονα άδικο για τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν αποκρύπτουν τα εισοδήματα τους.

Το τέλος επιτηδεύματος μάλλον θα επιβληθεί έως το 2015, όπως και η έκτακτη εισφορά.

Στα ακίνητα, αποσύρεται το σχέδιο για επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (με συντελεστή 1-2 τοις χιλίοις και έως 1 ευρώ/τμ), το οποίο θα πληρωνόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι αυτό το τέλος θα επιβάρυνε τους χρήστες των ακινήτων (δηλαδή, τους ενοικιαστές όταν ένα ακίνητο είναι μισθωμένο).

Επίσης, μειώνεται στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.00 σήμερα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μάλλον δεν θα εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης, καθώς φαίνεται ότι επιλέχθηκε ένα ηπιότερο σενάριο, αυτό της αύξησης του ΕΦΚ στα 60 ευρώ (από 21 σήμερα) ανά 1.000 λίτρα, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τις τιμές λιανικής κατά 5 λεπτά το λίτρο.

Στις αποδείξεις, καταργείται το «µπόνους» που είχαν όσοι συγκέντρωναν αποδείξεις πάνω ναπό το αφορολόγηρο όριο των 12.000 ευρώ και μέχρο τις 15.000 ευρώ.

ΑΠό το 2012, η έκπτωση αυτή καταργείται. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις (έως το 30% του εισοδήματος) για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Τα μέτρα που εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξουν είναι η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από 13% στο 23% (από τον Σεπτέμβριο), η αύξηση 10% των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση του φόρου στα λεγομενα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και η έκτακτη εισφορά σε μεγάλα ακίνητα, αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, θα εγκριθούν σήμερα, Τετάρτη, από το Υπουργικό Συμβούλιο, εν συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή και θα ψηφισθούν την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ