H μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία του κόσμου και μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος μιας «σοβαρής και ανένδοτης» απόπειρας ηλεκτρονικής εισβολής, στην οποία όμως δεν υποκλάπηκαν ευαίσθητα δεδομένα.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι κυβερνοκατάσκοποι είχαν καταφέρει να υποκλέψουν πληροφορίες για το F-35, το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, το οποίο είναι το ακριβότερο πρόγραμμα του Πενταγώνου και έχει ως βασικό εργολάβο στη Lockheed Martin.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι αντελήφθη «σχεδόν ακαριαία» την κυβερνοεπίθεση στις 21 Μαΐου. Χάρη στα «επιθετικά αντίμετρα» που ενεργοποίησε, οι χάκερ δεν κατάφεραν να εισβάλλουν στο δίκτυο και δεν υπέκλεψαν δεδομένα της εταιρείας, των υπαλλήλων της ή των πελατών της.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένει «οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες» από το περιστατικό.

Σύμφωνα πάντως με ανώνυμη πηγή του Reuters που έχει «άμεση γνώση» της υπόθεσης, οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να εισβάλλουν τόσο στα συστήματα της Lockheed Martin όσο και άλλων εργολάβων του αμερικανικού στρατού. Η Boeing και η Northrop Grumman, δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής του Πενταγώνου αντίστοιχα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν θέματα ασφάλειας.

Το 2009, η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι χάκερ, πιθανώς από την Κίνα, είχαν επανειλημμένα καταφέρει να υποκλέψουν δεδομένα για το F-35, ένα πρόγραμμα άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βασικό εργολάβο τη Lockheed Martin.

Η εταιρεία, με έδρα το Μέριλαντ, κατασκευάζει επίσης τα μαχητικά F-16 και F-22, το μεταγωγικό C-130 Hercules, τους πυραύλους Trident και πολλά ακόμα αμυντικά συστήματα. Είναι επίσης ο βασικός προμηθευτής της τεχνολογίας stealth για το μαχητικό F-117 και τα αναγνωριστικά αεροσκάφη U-2 και SR-71.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν το 2010 στα 45,8 δισ. δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press