Παρά την στήριξη που απολαμβάνει δημόσια το Ταμείο, από την Ευρώπη ήρθαν τα πρώτα μηνύματα προς τον Ντομινίκ Στρος-Καν ζητώντας από τον διευθυντή του ΔΝΤ να επανεξετάσει τη θέση του ως προς την παραμονή του στην ηγεσία του οργανισμού. Την ίδια ώρα οι δικηγόροι του καταβάλλουν προσπάθειες να αλλάξουν την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη τους τονίζοντας ότι υπήρχε συναίνεση της καμαριέρας.

Την Τρίτη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κάλεσε τον Στρος-Καν να εξετάσει αν πλήττει το Ταμείο, ενώ και η Ισπανίδα υπουργός δήλωσε τη στήριξή της στο θύμα της επίθεσης για να προσθέσει ότι η παραίτηση είναι δική του απόφαση που πρέπει να λάβει.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, στήριξε το θεσμό αλλά απέφυγε να πάρει θέσει για το αν ο διάδοχος του Στρος-Καν, αν προκύψει διαδικασία εκλογής, πρέπει ή όχι να είναι Ευρωπαίος. Για την ώρα, ένας Αμερικανός ο Τζον Λίπσκι εκτελεί χρέη διευθυντή, έχοντας πιθανότητες ανάδειξης στην ηγεσία του Ταμείου.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να προέρχεται από αναδυόμενη οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η Ινδία κι η Βραζιλία θα ήταν καλές επιλογές. Όμως επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα θελήσει να συντηρήσει έναν ‘περιορισμό έκφρασης’ σε όλα όσα αφορούν την ανωτέρω θέση, επομένως δε σχεδιάζουμε να πιέσουμε για το θέμα επί του παρόντος», είπε στο Reuters κυβερνητική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν, τότε δύσκολα ένας Ευρωπαίος να εμποδιστεί να αναλάβει το αξίωμα».

Παράλληλα, στο ΔΝΤ, μετά την εμπλοκή του Στρος-Καν στο σεξουαλικό σκάνδαλο, επιβεβαιώνουν πλέον ότι ο (άγνωστο για πόσο ακόμη) γενικός διευθυντής του Ταμείου δεν απολαμβάνει καμία ασυλία που θα τον προστάτευε από την δίωξη.

«Η ασυλία του γενικού διευθυντή είναι περιορισμένη και δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Αν και το καταστατικό του ΔΝΤ (άρθρο ΙΧ, εδάφιο 8) προβλέπει ασυλία για τους ξένους υπαλλήλους του, αυτή αφορά «τις πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, εκτός και αν το Ταμείο παραιτηθεί αυτής της ασυλίας».

Προς αλλαγή γραμμής;

Ήδη κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας ο συνήγορος υπεράσπισης του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, εξέφρασε ενώπιον του δικαστηρίου την πεποίθησή του ότι «τα στοιχεία δεν θα συνηγορήσουν σε βίαιη συνεύρεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και πηγή κοντά στους δικηγόρους του Στρος-Καν που ανέφερε ότι «ενδεχομένως να υπήρξε συναίνεση».

Το κατηγορητήριο εναντίον του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ιδιαιτέρως βαρύ και ενδέχεται να τον στείλει στη φυλακή μέχρι και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γάλλος πολιτικός κατηγορείται για κακουργηματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού, απόπειρα βιασμού πρώτου βαθμού, σεξουαλική κακοποίηση πρώτου βαθμού, παράνομη ομηρία δευτέρου βαθμού, σεξουαλική κακοποίηση τρίτου βαθμού και βίαιη επαφή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ