Οι άνθρωποι ξεχωρίζουν μεταξύ τους, όχι μόνο όσον αφορά τον τύπο του αίματός τους (A, B, AB, 0), αλλά και με τον «εντερικό τύπο» τους, ανήκοντας σε μια από τρεις κατηγορίες, με βάση τα διαφορετικά είδη βακτηρίων που φιλοξενούν, όπως αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, μια νέα διεθνής έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πέερ Μπορκ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature, ανακάλυψαν ότι η πεπτική οδός των ανθρώπων, που αποτελεί ένα πλούσιο οικοσύστημα με περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια από χιλιάδες διαφορετικά είδη, μπορεί να διακριθεί σε τρεις διακριτούς «εντερο-τύπους».

Οι τύποι αυτοί είναι κοινοί σε όλη την ανθρωπότητα, οπουδήποτε στον κόσμο, και υπάρχουν ανεξάρτητα από τη φυλή, την χώρα καταγωγής, τη διατροφή, την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ένας άνθρωπος, στη διάρκεια της ζωής του, μπορεί από τον ένα εντερο-τύπο να «μετακινηθεί» σε ένα άλλο, ενώ σχεδιάζονται περαιτέρω έρευνες, σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, για να ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν και άλλοι εντερο-τύποι, εκτός από τους τρεις που ήδη ανακαλύφθηκαν.

Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάγνωση και πρόβλεψη του κινδύνου διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου του εντέρου, του διαβήτη, της νόσου Crohn, του συνδρόμου χρόνιας φλεγμονής του εντέρου κ.ά.

Επίσης, κατά τους ερευνητές, ορισμένα είδη βακτηρίων (που ποικίλουν σε ποσότητα στους τρεις εντερο-τύπους) αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από άλλους να αδυνατίσουν. Όσο πιο αποτελεσματικά, τα βακτήρια κάθε ανθρώπου, καταφέρνουν να αποσπάσουν ενέργεια από τις τροφές που αυτός καταναλώνει, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να παίρνει πρόσθετα κιλά.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν να εξατομικεύουν τις θεραπείες για τους ανθρώπους ανάλογα με το «εντερο-βακτηριακό προφίλ» τους. Τόσο τα φάρμακα, όσο και οι δόσεις, μπορεί να προσαρμόζονται στο προφίλ κάθε ασθενούς.

Τα «καλά» εντερικά βακτήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στην μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στην προστασία από άλλους «κακούς» παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε αντάλλαγμα, η πεπτική οδός των ανθρώπων παρέχει «στέγη και τροφή» σε αυτούς τους μονοκύτταρους οργανισμούς, που συμβιώνουν μαζί μας από τη γέννηση ως το τέλος της ζωής μας. Όταν αυτή η αρμονική συμβίωση διαταράσσεται, η υγεία μπορεί να πληγεί, με συνέπειες από την κακή χώνεψη μέχρι τον θάνατο. Στόχος των επιστημόνων είναι, πλέον, να ενισχύσουν τα «καλά» βακτήρια σε βάρος των «κακών».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ