Το προηγούμενο της Τυνησίας ταρακούνησε την ΕΕ, η οποία πλέον αντιμετωπίζει με ταχύτερα αντανακλαστικά και μεγαλύτερη περίσκεψη τις διαδηλώσεις που απλώνονται στον αραβικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι, πως σε δύο δηλώσεις της η βαρόνη Άστον αντιμετώπισε με σεβασμό τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο και στην Υεμένη συστήνοντας στις αρχές αυτοσυγκράτηση.

Αναλυτικότερα, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή διαδήλωση στο Κάιρο προκαλεί μέγιστη ανησυχία, καθώς η στάση των αρχών κατά εκτιμήσεις θα είναι βίαιη. Είναι ενδεικτικό, πως επειδή μέσω του Facebook η προαγγελία της διαδήλωση κέρδισε 55.000 οπαδούς, σήμερα το Ίντερνετ σίγησε στην Αίγυπτο. Αυτό καταγγέλλουν οι διευθύνσεις μεγάλων ξενοδοχείων στη χώρα, λίγες ώρες μετά την έκκληση της ΕΕ, προς τις αιγυπτιακές αρχές για «αυτοσυγκράτηση».

Στη συνέχεια της «επανάστασης του γιασεμιού», κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πυκνώνουν στην Αίγυπτο με αιχμή τη διαφθορά και την ανεργία και έμφαση στο αίτημα πολιτικής αλλαγής.

«Ο λαός σπάει την κουλτούρα του φόβου κι όταν αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει επιστροφή» τόνισε σχετικά ο νομπελίστας Αιγύπτιος Ελ Μπαραντέι, που μετέβη στο Κάιρο.

Οι ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι σε κέντρο μάχης αναδεικνύεται το Σουέζ, ενώ το γνωστό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαμηνύει τη μέγιστη ανησυχία του πως ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ στη σημερινή διαδήλωση.

Την Πέμπτη, η βαρόνη Άστον κάλεσε, εκ μέρους της ΕΕ, την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να σεβαστεί και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», τονίζοντας πως «η ειρηνική διαδήλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης» και επισημαίνοντας πως «οι φωνές που ζητούν τον σεβασμό των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, θα έπρεπε να ακουστούν με προσοχή».

Σε ανάλογη γραμμή πλεύσης, η βαρόνη Άστον αναγνώρισε πως οι διαδηλωτές της Υεμένης έχουν το «θεμελιώδες δικαίωμα» να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν ειρηνικά, χωρίς τη χρήση βίας, απ’ την κυβέρνησή τους να φύγει. Εκπρόσωπος της βαρόνης Άστον (η οποία πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης την ερχόμενη βδομάδα) δήλωσε πως «η ΕΕ υποστηρίζει μια δημοκρατική, ενωμένη και σταθερή Υεμένη. Πιστεύουμε ότι ο εθνικός διάλογος θα έπρεπε να αναζωογονηθεί, καθώς θα έδινε την ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος σε πολιτικά θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από 30 χρόνια και ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη διαφθορά της κυβέρνησης, οι οπαδοί της κυβέρνησης αντιτείνουν πως οι διαδηλώσεις προκαλούν αποσταθεροποίηση σε μια χώρα που έχει ήδη πληγεί από τη δράση της Αλ Κάιντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ