Αντιμέτωπος με πιέσεις να υποβάλει παραίτηση βρίσκεται ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ μετά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από το WikiLeaks που τον εμφανίζουν να είχε χαρακτηρίσει το σημερινό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν «αδύναμους, άπειρους με έλλειψη βαθιάς γνώσης των πραγμάτων». Η δήλωση φέρεται να είχε προεκλογικά σε συνάντηση του Κινγκ με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν δέχεται επικρίσεις μόνο από κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και από διακεκριμένους οικονομολόγους, όπως ο Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ, πρώην μέλος της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Μέρβιν Κινγκ να παραιτηθεί και τον χαρακτήρισε άτομο που «διψάει για την εξουσία και για να έχει επιρροή, και έχει αλλάξει τις απόψεις του πολλές φορές».

Ο Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ δήλωσε επίσης ότι ο Μέρβιν Κινγκ «με τους συμβιβασμούς του με τα πολιτικά κόμματα υπονόμευσε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας».

Μετά τις εκλογές τον Μάιο, πράγματι, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, άλλαξε τις προηγούμενες απόψεις του για τους Κάμερον-Όσμπορν, κάνοντας ουσιαστική πολιτική παρέμβαση με τις δηλώσεις του ότι «τα μέτρα που παίρνει η συμμαχική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι σωστά και αναγκαία».

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε τον Μέρβιν Κινγκ «πολιτικό πρόσωπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ