Βασικοί οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη.

«Βλέπουμε κάποια ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά σημάδια στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως είναι πιθανόν να έχουμε ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε προβλέψει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 4% για φέτος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των κρατικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, με μακροπρόθεσμες λήξεις, «κάποια στιγμή του χρόνου».

Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές, τόνισε, ενώ διαπίστωσε αντιστροφή του κλίματος: «Υπάρχει μία τρομακτική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, σε σχέση με τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν πριν από έξι μήνες» ανέφερε, λέγοντας ότι «είναι σαφέστατο ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται, που είναι πάνω από όλα προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών και φαίνεται ανάγλυφα και στις αναλύσεις των διαφόρων οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων»

Για «ανέξοδο εξωραϊσμό των προοπτικών της οικονομίας με στόχο να εμφανίσει ψεύτικες επιτυχίες και να συγκαλύψει εύλογες ανησυχίες» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Οικονομικών.

«Όσο, όμως, κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παραμορφώσει τα πραγματικά δεδομένα η αλήθεια είναι μια: χωρίς την ανατροπή σε αριστερή προοδευτική κατεύθυνση των κυβερνητικών πολιτικών και του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού, το αύριο θα είναι για την οικονομία και τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία, πολύ χειρότερο και πολύ πιο επικίνδυνο από τις ήδη σκληρές σημερινές περιστάσεις» καταλήγει ο Παν.Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤτΕ: Η οικονομία διαθέτει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό

H ελληνική οικονομία διαθέτει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης για μία νέα πορεία που θα αναμορφώσει την οικονομία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία.

Τα παραπάνω τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, προλογίζοντας σειρά μελετών που αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τις οποίες δημοσίευσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι πολλές από τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο του Μαΐου.

Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα παρέχει στην ελληνική οικονομία μία μοναδική ευκαιρία να προσαρμοστεί, θέτοντας σε κίνηση μία θετική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία μεταξύ άλλων θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα διαμορφωνόταν μεταξύ 0% και 5% του ΑΕΠ.

Όμως, από το 2000 και μετά παρατηρείται μία δραματική επιδείνωση της κατάστασης, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εκτιναχθεί στο 14% του ΑΕΠ το 2008. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, οι σχετικοί δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, καταγράφουν μία σωρευτική μέχρι σήμερα απώλεια ανταγωνιστικότητας, της τάξεως του 20% με 25%.

Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, τονίζει ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ