Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού «ελεγχόμενης
χρεοκοπίας» εντός της Ευρωζώνης ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις
Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, λέγοντας, ωστόσο, ότι
κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, καθώς θα απαιτούσε τροποποιήσεις στη
Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να υπάρξει ένας μηχανισμός για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» εντός της Ευρωζώνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, δήλωσε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Τόνισε ότι αυτή η πρόταση κρίνεται, πάντως, απαραίτητη από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν τίθεται κατά του ενδεχόμενου δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού απάντησε: «Δεν είπα αυτό. Αλλά τώρα προσανατολίζομαι σε αλλαγές που είναι εφικτές χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη. Χρειαζόμαστε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα ελλείμματα των κυβερνήσεων των χωρών-μελών και τις οικονομικές αστάθειες στην Ευρωζώνη».

Δήλωσε ότι μία πρόταση για δημιουργία τέτοιου μηχανισμού δεν μπορεί να προέλθει από εκείνον και τόνισε ότι μετά την επίπονη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια εάν θέλουν να ρισκάρουν τροποποιήσεις στη Συνθήκη.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα
δήλωσε ότι θεωρεί «σουρεαλιστικό» το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Η Ευρωζώνη δεν θα συρρικνώνεται: θα επεκτείνεται» δήλωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του
χρέους και ότι έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για μείωση του ελλείμματος
και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ