Ξεκίνησαν από τις υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης τού «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη, ώστε το άγνωστο σε πολλούς μνημείο να καταστεί επισκέψιμο.

Το έργο υλοποιείται υπό την εποπτεία της Β’ Εφορείας Αρχαιοτήτων,
χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με 45.000 ευρώ για
την πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη με την κατασκευή του
στεγάστρου. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται σε πέντε μήνες.

Ο Τύμβος του Σοφοκλή ή της Καμβέζας βρίσκεται στη θέση Μεγάλη Βρύση (ή Παναγίτσα) στους πρόποδες της Πάρνηθας, 150 μ. ανατολικά του παλαιού δρόμου Αχαρνές-Δεκέλεια.

Ο χώρος είναι ήδη περιφραγμένος, με τον τύμβο, διαμέτρου περίπου 40 μ. και ύψους 13 μ., στο κέντρο.

Ωστόσο, εκφράζονται ακόμα αμφιβολίες για το εάν όντως ο τύμβος ανήκε στον μεγάλο τραγικό ποιητή της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με το Βήμα, η θεωρία περί της ταφής του εκεί (406 ή 405 π.Χ.) βασίζεται σε ανώνυμο βιογράφο του, ο οποίος αναφέρει ότι πέθανε επί Καλλίου άρχοντος και ότι «επί τον πατρώον τάφον ετέθη τον επί τη οδώ την κατά την Δεκέλειαν φερούση κείμενον προ του τείχους ια’ σταδίων».

Πρόκειται για την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες είχαν στρατοπεδεύσει στις Αχαρνές χρησιμοποιώντας μάλιστα το συγκεκριμένο τείχος ως ορμητήριο κατά των Αθηναίων.

Γι’ αυτό και χρειάστηκε να δώσουν ειδική άδεια για την ταφή. Προσθέτει μάλιστα ότι επάνω στον τάφο είχε τοποθετηθεί μια χάλκινη σειρήνα και μια χελιδόνα.

Κατά την ανασκαφή που είχε γίνει στο σημείο βρέθηκαν σε μία από τις λάρνακες τα οστά ενός ηλικιωμένου άνδρα με λίγα αγγεία καθώς και ένα κομμάτι ξύλου με ρόζους σαν μπαστούνι, το οποίο θεωρήθηκε ότι ήταν η βακτηρία του Σοφοκλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ