Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέταξε την απαγόρευση της πρόσβασης στο Facebook έως τις 31 Μάη από τους ISP της χώρας, εν μέσω έντονης διαμαρτυρίας για μια σελίδα που προτρέπει τους χρήστες να ανεβάσουν χιουμοριστικές απεικονίσεις του Προφήτη Μωάμεθ, κάτι που θεωρείται βλάσφημο για το Ισλάμ. Ομάδα ισλαμιστών δικηγόρων πέτυχε την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Η επίμαχη σελίδα στο Facebook ονομάζεται «Everybody Draw Mohammed Day!» και ενθάρρυνε τους χρήστες να ανεβάσουν αστείες απεικονίσεις του Προφήτη στις 20 Μάη ως απάντηση σε απειλές από ομάδα μουσουλμάνων ενάντια στη δημιουργία επεισοδείου της δημοφιλούς σειράς καρτούν South Park όπου ο Μωάμεθ εμφανιζόταν με στολή αρκούδας, νωρίτερα το 2010.

Η αφορμή

Τον Απρίλιο 2010, μεταδόθηκε, με τα επίμαχα σημεία λογοκριμένα, το νέο
επεισόδιο του South Park λίγες ημέρες μετά την απειλή για τη
ζωή των δημιουργών του επειδή απεικόνισαν τον προφήτη Μωάμεθ με στολή
αρκούδας. Όσοι το παρακολούθησαν είδαν με έκπληξη ότι η ελευθεριάζουσα
γλώσσα των
πρωταγωνιστών περιορίστηκε με αρκετά μπιπ ενώ πινακίδες με τη λέξη
«λογοκριμένο» κάλυπταν πλάνα όπου εμφανιζόταν ο Μωάμεθ. Μάλιστα το
επεισόδιο δεν είναι διαθέσιμο στο δίκτυο από την ιστοσελίδα της σειράς
όπως είναι όλα τα προηγούμενα.

{{{ moto }}}

Οι δημιουργοί της σελίδας πάντως, υποστηρίζουν ότι με την ενέργειά τους
αυτή θέλησαν να εναντιωθούν σε μουσουλμανικές εξτρεμιστικές ενέργειες.

«Μουσουλμανικές χώρες ενωθείτε, μπλοκάρετε μόνιμα το Facebook»

Στη πόλη Καράτσι, περίπου 2.000 φοιτήτριες διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν να αποκοπεί η πρόσβαση στο Facebook από τη χώρα, αφού οι διαχειριστές του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ανέχτηκε το σχετικό δημοσίευμα. Δεκάδες φοιτητές διαδήλωσαν για τον ίδιο λόγο σε παρακείμενη τοποθεσία, μερικοί από τους οποίους διατείνονταν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ιερός πόλεμος ενάντια σε αυτούς που βλασφημούν.

Facebook: «Θα κρύβουμε επιλεκτικά σελίδες»

Η απάντηση του Facebook ήταν ότι το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τους όρους παροχής της υπηρεσίας του, εντούτοις δηλώνεται ότι είναι κατανοητή η αντίδραση σε κάποιες χώρες και ως εκ τούτου σε τέτοιες περιπτώσεις θα περιορίζει την προβολή του επίμαχου περιεχομένου σε αυτές.

Κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook, αν και υπάρχουν τρόποι να προσπεραστούν τα εμπόδια, όπως με τη χρήση ενδιάμεσων υπολογιστών που αποκρύπτουν ποιοι υπολογιστές πραγματικά επικοινωνούν μεταξύ τους (proxy server).

Πάντως, η απαγόρευση της πρόσβασης στο Facebook από το Πακιστάν ενδέχεται να έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς το Islamic Lawyers’ Forum το έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο Lahore. Προς το παρόν πάντως, το δικαστήριο ζήτησε την απαγόρευση της πρόσβασης μόνο έως το τέλος του Μάη 2010.

Associated Press,In.gr Τεχνολογία