Μετά την Ελλάδα το επόμενο «θύμα» της διεθνούς κερδοσκοπίας ίσως είναι η Πορτογαλία, όπως δείχνουν τις τελευταίες ημέρες η άνοδος των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το ποσοστό του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι 77% (όπως και της Γαλλίας περίπου και έναντι 115% στην Ελλάδα), αλλά μαζί με το χρέος των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ξεπερνά το 236% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ υψηλότερο απ ότι στην Ελλάδα (195%) ή την Ιταλία (205%). 

Παράλληλα, το ποσοστό αποταμίευσης είναι το τέταρτο χαμηλότερο στις 27 χώρες του ΟΟΣΑ.  

Στο επίκεντρο των ανησυχιών δεν είναι τόσο το κρατικό χρέος, όσο ο αναιμικρός ρυθμός ανάπτυξης, που την τελευταία δεκαετία μετά βίας άγγιζε το 1%, ενώ η πορτογαλική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τα έσοδα από τον τουρισμό, που και σε αυτή τη χώρα είναο η «βαριά βιομηχανία». 

Σήμερα, Τρίτη, το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου σημείωσε αρνητικό ρεκόρ, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 277 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1997.

Ο μέσος όρος του spread κατά το 2009 ήταν 50% χαμηλότερος.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) εκτοξεύθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 315,5 μονάδων βάσης, με αποτελέσμα το χρέος της χώρας να θεωρείται το όγδοο πλέον επικίνδυνο (να μην αποπληρωθεί) στον κόσμο. Την κορυφή της σχετικής κατάταξης «διεκδικούν» Ελλάδα και Βενεζουέλα. 

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, στόχος της κυβέρνησης Σόκρατες είναι η μείωση στο 2,8% του ΑΕΠ έως το 2013, από 9,4% το 2009.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να μεταδοθεί και στην Πορτογαλία, ήδη πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα δεύτερο «πακέτο στήριξης» στην ευρωζώνη μετά απ αυτό της Ελλάδας, ενώ εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα (και μετά την Ελλάδα) η Προτογαλία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ