2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, αλλά οι περισσότεροι φέρεται να αντιτάχθηκαν στο πακέτο σκληρής λιτότητας που προωθεί η ευρωτράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο του οικονομικού προγράμματος που θα διαπραγματευτούν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin) αυτό το διήμερο τις Βρυξέλλες, έγινε ακόμα σκληρότερο.

«Υπό τις πιέσεις της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας , τα οικονομκά μέτρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από την ΕΕ θα διατυπωθούν ακόμα σκληρότερα», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει επιπρόσθετα σταθεροποιητικά μέτρα , κυρίως στον προϋπολογισμό, με μια αύξηση των φόρων σε προϊόντα πολυτελείας και στην ενέργεια.

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει φέτος το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4% στο 8,7% του ΑΕΠ.

Αλλά, «η πλειονότητα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αντιτίθενται σε μια τέτοια πολιτική», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Αναξιοπιστία

Ο κ. Τρισέ, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Grand Jury του RTL-LCI-Le Figaro, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει» και «θα πρέπει να ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων της», προσθέτοντας ότι η κατάθεση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύονται εσφαλμένες «δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή».

Ωστόσο, έκρινε ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. «Οι δεσμεύσεις αυτές μου αρκούν, είναι σοβαρές» είπε.

Σε ερώτηση τι αναμένει από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας, στις Βρυξέλλες, απάντησε πως «αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας υπό την επίβλεψη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».

Σε ερώτηση για την οικονομική ευρωστία των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί «εξ αρχής την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των προϋπολογισμών καμίας ευρωπαϊκής χώρας».

«Δενέχω κανένα λόγο εξ αρχής να έχω αμφιβολίες για καμία άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ», επέμεινε, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία.

«Έχουμε ένα ξεχωριστό ελληνικό πρόβλημα […] κατά τα λοιπά, οι χώρες έχουν το σχέδιο τους και το πρόγραμμά τους. Αυτά τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και οι χώρες πρέπει να τα εφαρμόσουν αυστηρώς», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό