2

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά πρώτης κατοικίας στα 300.000 ευρώ και τη σύνδεση του με την αντικειμενική αξία και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα όπως σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, Από τον φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου.

Δηλαδή, κάποιος που αγοράζει 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής με αντικειμενική αξία 680.500 ευρώ, όπως επίσης κάποιος που αποκτά κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000 ευρώ, δεν πληρώνει φόρο.

Αυτό, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει ως αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει για αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και πάνω να επιβάλλεται φόρος με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποφασιστούν (σήμερα ισχύει το 11%), έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει τώρα για όλες τις κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. 

Για παράδειγμα, με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θα είναι 11% για την επιπλέον αξία του ακινήτου, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 300.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσων αγοράζουν σπίτι για πρώτη κατοικία, καθώς με βάση τα στοιχεία όσων υπέβαλαν ΕΤΑΚ, ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ εμφανίζει περίπου μόνο το 2% των Ελλήνων.

Βεβαίως, με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ανεικτικειμενικών αξιών αυτό το ποσοστό θα αλλάξει, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ