106

Αυστηρότερο έλεγχο και εκτεταμένη αρμοδιότητα των ελεγκτικών μηχανισμών για την οικονομία των ΗΠΑ θα προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα, σε ένα σχέδιο αλλαγών τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρο χαρακτήρισε «σαρωτικές».

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση έως το τέλος του έτους.

Σκοπός είναι να εξαλειφθούν τα «κενά» του συστήματος και η κατά τον Ομπάμα «κουλτούρα ανευθυνότητας», ειδικά του χρηματοπιστωτικού τομέα, που επέτρεψαν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να λυγίσει, συμπαρασύροντας ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Το σχέδιο του Ομπάμα προβλέπει μεγαλύτερη ρυθμιστική εξουσία για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ενώ εντός της θα ιδρυθεί ένα «Εποπτικό Συμβούλιο» που θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.

Κεντρικής σημασίας είναι ο έλεγχος των πολύ μεγάλων εταιρικών σχηματισμών, η πτώση των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές σε ολόκληρο το σύστημα.

«Ήταν μια αποτυχία ολόκληρου του συστήματος, η απυσία ελέγχου οδήγησε σε συστηματική και συστημική κακοποίησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το σχέδιο 88 σελίδων, ή «Λευκή Βίβλος», στοχεύει και στην αυξημένη προστασία των καταναλωτών με τη δημιουργία μίας «Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών».

Η υπηρεσία θα μπορεί να απαγορεύει «άδικους όρους και πρακτικές», εποπτεύοντας σχεδόν τα πάντα, από υποθήκες μέχρι πιστωτικές κάρτες.

Ρητός στόχος της Λευκής Βίβλου είναι η αλλαγή της «κουλτούρας ανευθυνότητας» στη Γουόλ Στριτ. Ο πρόεδρος Ομπάμα απέδωσε μεγάλο μέρος ης σημεινής κρίσης «σε καταρράκτες λαθών και χαμένων ευκαιριών».

Οι πρώτες αντίθετες φωνές έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται: όλοι συμφωνούν ότι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο είναι επιβεβλημένες, αλλά πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την σκοπιμότητα «ασφυκτικότερου» ελέγχου στην αμερικανική οικονομία.

«Θα αποφασίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, με την κυβέρνηση να αποφασίζει τι είδους χρηματοπιστωτικά προϊόντα θα διατίθενται», δήλωσε επικριτικά ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Τζ.Μπάινερ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο του είναι «προσεκτικά ισορροπημένο» προκειμένου να μην καταπνίξει τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς.

Αλλες φωνές κάνουν λόγο για αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βραδυκίνητο οικονομικό σύστημα, λόγω μεγαλύτερης γραφειοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press