43

Η διάσημη προτομή της Νεφερτίτης, που φιλοξενείται στο Βερολίνο, είναι ένα πλαστό έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1912 ως πρότυπο για μελέτες πάνω στην πολυχρωμία. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει σε μελέτη του ο γνωστός ιστορικός Τέχνης Ανρί Στιερλέν.

«Συσσωρεύονται οι ενδείξεις» που συνηγορούν πως είναι «αδύνατον» η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου να έχει φιλοτεχνηθεί πριν από 3.400 χρόνια, αναφέρει ο Ελβετός επιστήμονας στη μελέτη του «Η προτομή της Νεφερτίτης – μια απάτη της Αιγυπτιολογίας;»

Σύμφωνα με τον Στιερλέν, η προτομή κατασκευάστηκε στο ίδιο το σκάμμα της ανασκαφής το 1912 από τον καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Μαρκς και με προτροπή του υπεύθυνου Γερμανού αρχαιολόγου Λούντβιχ Μπόρχαρντ.

Ο αρχαιολόγος επιθυμούσε να φιλοτεχνηθεί μία προσωπογραφία της βασίλισσας, με τη χρήση αρχαίων χρωμάτων, που ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή, κάνοντας πειράματα για την πολυχρωμία.

Όταν στις 6 Δεκεμβρίου 1912 επισκέφθηκε την ανασκαφή ο πρίγκιπας της Γερμανίας, ανακάλυψε την προτομή, που θεωρήθηκε τότε αυθεντική και αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου θαυμασμού από όλους. Σύμφωνα με τον Στιερλέν, ο Μπόρχαρντ δεν είχε «το θάρρος να γελοιοποιήσει» τους υψηλούς φιλοξενούμενούς του.

«Δεν τοποθετούμε ποτέ στις προθήκες μας έργα αμφίβολης καταγωγής, για τους περίπου 700.000 επισκέπτες που δεχόμαστε κάθε χρόνο» ήταν η αντίδραση του διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου του Βερολίνου Ντίτριχ Βίλντουνγκ.

«Μία τομογραφία, οι αναλύσεις των υλικών και μία πλήρης τεκμηρίωση με έγγραφα για την ιστορία της, τεκμαίρουν την αυθεντικότητά της» τονίζει ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό