27

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, αλλά και τα περιορισμένα περιθώρια που έχουν πολλές χώρες στην ΕΕ, όπως η Ελλάδα, φαίνεται πως «ψαλιδίζουν» το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Κομισιόν, ενώ εντείνεται η ενδοευρωπαϊκή κόντρα για τη στήριξη των τραπεζών.

Το κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο Ecorfin της Τρίτης μετέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, όταν είπε ότι «η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν».

Η Ελλάδα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση, υποστήριξε ο υπουργός.

Ο επίτροπος Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το έλλειμμα, το 2007, αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Όλες οι χώρες με δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία, τόνισε.

Εντός της ΕΕ υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που αντιδρούν στην «κούρσα δισεκατομμυρίων» για τη στήριξη της οικονομίας, καθώςε φοβούνται ότι θα επιβαρυνθούν με τα χρέη των ασθενέστερων οικονομικά κρατών και άλλες που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προχωρήσουν σε δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ τους.

Το Συμβούλιο Ecofin ενέκρινε κατ αρχήν το σχέδιο της Κομισιόν, ωστόσο πολλοί στην Ευρώπη φοβούνται ότι στην πράξη θαδιατεθούν λιγότερα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η κόντρα στο εσωτερικό της ΕΕ για τα σχέδια στήριξης των τραπεζών.

Η Γερμανία πιέζει εδώ και εβδομάδες να εγκριθεί από τηνΚομισιόν τοσχέδιο στήριξης της Commerzbank, ενώ η Γαλλία ζητεί από την Επιτροπή αναστολή των υφιστάμενων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ή την αλλαγή τους, καθώς οι «ειδικές καταστάσεις απαιτούν ειδικά μέτρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ