36

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα επέτρεψε σε έναν παράλυτο και βωβό ασθενή να αρθρώσει φθόγγους μέσω μιας συνθετικής φωνής στον υπολογιστή. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να μιλούν κανονικά με τη σκέψη τους, υπόσχονται οι επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης εργάζεται σε έναν ασθενή που έχει μείνει σχεδόν τελείως παράλυτος, αλλά διατηρεί πλήρως τις αισθήσεις του. Όπως αναφέρει το Nature.com, οι ερευνητές εμφύτευσαν στον ασθενή ένα μόνιμο ηλεκτρόδιο, το οποίο καταγράφει τη δραστηριότητα των νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ομιλία.

Τα σήματα από το ηλεκτρόδιο τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε ένα υπολογιστικό μοντέλο της ομιλίας, έτσι ώστε το λογισμικό να μάθει να αντιστοιχίζει τα μοτίβα της ηλεκτρικής δραστηριότητας με τα φωνήεντα που προσπαθεί να εκφέρει ο χρήστης. Στο τελικό στάδιο, ένα συνθεσάιζερ φωνής αναλαμβάνει να μετατρέψει τα σήματα στους αντίστοιχους ήχους φωνηέντων.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν το λογισμικό στην αναγνώριση συμφώνων, και αργότερα ολόκληρων φράσεων.

Σε διάστημα πέντε ετών, εκτιμά ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Φρανκ Γκούντερ, το σύστημα ίσως θα έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να μετατρέπει τις σκέψεις σε κανονική ομιλία.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr