Νέα Υόρκη: Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εκδηλώνουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιρρεπή σε μόνιμες καθυστερήσεις ως προς την γλώσσα, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η Δρ Ντινετ Ντιον και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Λαβαλ του Κεμπεκ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 221 παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εκδηλώσει διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 2.612 παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης. Όλα τα παιδιά είχαν τουλάχιστον υποβληθεί σε μια μέτρηση γλώσσας μεταξύ 18 μηνών και επτά ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βρέφη των διαβητικών γυναικών είχαν χαμηλότερο σκορ στα περισσότερα τεστ εκφραστικότητας της γλώσσας.

Τα παιδιά των διαβητικών μητέρων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως έχοντα γλωσσική εξασθένηση, οριζόμενη ως κάτω από το 15% σε δύο τουλάχιστον μετρήσεις της γλώσσας.

Το επίπεδο μόρφωσης της μητέρας διαμόρφωνε τις επιπτώσεις στην εξασθένηση της γλώσσας, με τα παιδιά των μητέρων χωρίς απολυτήριο λυκείου να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα από τον διαβήτη κύησης. Γενετικές μελέτες έδειξαν επίσης ότι τα γονίδια μετριάζουν την επίδραση του διαβήτη κύησης στην εκφραστικότητα της γλώσσας.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι «όσο περισσότερο διεγερτικό είναι το περιβάλλον συνήθως των μορφωμένων μητέρων, τόσο πιθανότερο είναι να περιοριστεί η αρχική επίπτωση του διαβήτη κύησης στο γλωσσικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι η μετριαστική επίδραση της μητρικής μόρφωσης μπορεί απλώς να αντανακλά την μετριαστική επίδραση των γονιδίων».

Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να δουν αν η διέγερση μέσω της γονικής υποστήριξης μπορεί να αντισταθμίσει τις επιδράσεις του διαβήτη κύησης στην γλωσσική ανάπτυξη.

health.in.gr