36

Οι μυστηριώδες πυγμαίοι ελέφαντες της Βόρνεο είναι απόγονοι παχύδερμων που εστάλησαν ως δώρο από έναν σουλτάνο της Ιάβα, αποκαλύπτει μελέτη ερευνητών της WWF. Το συμπαθές παχύδερμο αργότερα εξαφανίστηκε από την Ιάβα, επέζησε όμως στο νέο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα απορούσαν πώς οι ελέφαντες έφτασαν στη Βόρνεο, ένα νησί που σήμερα μοιράζεται ανάμεσα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το σουλτανάτο του Μπρουνέι.

«Υπάρχει ένας αριθμός ιστορικών αναφορών για ελέφαντες που μεταφέρθηκαν ανάμεσα σε διάφορες περιοχές της Ασίας από άρχοντες που ήθελαν να εντυπωσιάσουν» δήλωσε ο Ζουναΐντι Πέιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Αν αποδειχτεί, αυτή η συναρπαστική ιστορία θα μπορούσε να επιδείξει πώς μικροί πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών μπορούν να σωθούν από το χείλος της εξαφάνισης απλά μετακινώντας μερικά άτομα από έναν καταδικασμένο πληθυσμό σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον» σχολίασε..

Τα στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι ο σουλτάνος της Ιάβα (που βρίσκεται 250 μίλια μακριά από τη Βόρνεο) τον 18ο αιώνα χάρισε πυγμαίους ελέφαντες στον σουλτάνο του Σούλου στις Φιλιππίνες. Αυτός αργότερα τους μετέφερε στη Βόρνεο και εκεί τους εγκατέλειψε.

Ο πυγμαίος ελέφαντας της Βόρνεο (Elephas maximus borneensis) θεωρείτο μέχρι πρόσφατα πανομοιότυπος με τον ασιατικό ελέφαντα, ωστόσο γενετικές αναλύσεις έδειξαν το 2003 ότι είναι υποείδος του. Έχει ύψος έως 2,5 μέτρα, μισό μέτρο κοντύτερος από τον ασιατικό ελέφαντα, πιο «μωρουδίστικο» πρόσωπο, μεγάλα αφτιά και ουρά που φτάνει μέχρι το έδαφος. Είναι επίσης αρκετά πιο ήμερος και φιλικός.

Το υποείδος εξαφανίστηκε από την Ιάβα λίγο μετά την μεταφορά του στη Βόρνεο.

Στη Βόρνεο ζουν σήμερα περίπου 1.000 απόγονοι εκείνων των «δώρων» του σουλτάνου της Ιάβας. Ένα και μόνο ζευγάρι γόνιμων ελεφάντων θα μπορούσε να θεωρητικά να οδηγήσει σε έναν πληθυσμό 2.000 ατόμων σε διάστημα τριών αιώνων, εκτίμησε ο Δρ Πέιν.

«Και ίσως συνέβη εδώ πρακτικά» σχολίασε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press