36

Οι καμηλοπαρδάλεις δεν ανήκουν όλες σε ένα είδος αλλά χωρίζονται σε έξι ξεχωριστούς γενετικούς πληθυσμούς, από τους οποίους πολλοί πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση, διαπιστώνουν Αμερικανοί και Κενυάτες βιολόγοι.

Το μακρύλαιμο ζώο, με ύψος που φτάνει τα έξι μέτρα και βάρος έως δύο τόνους, θεωρείται σήμερα ένα είδος, το οποίο χωρίζεται σε αρκετά υποείδη, ανάλογα με την εμφάνιση και την περιοχή όπου ζουν.

«Το να συγκεντρώνουμε όλες τις καμηλοπαρδάλεις σε ένα είδος κρύβει την πραγματικότητα ότι ορισμένα είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης» δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μπράουν, γενετιστής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και της αμερικανικής οργάνωσης Wildlife Conservation Society.

To υποψήφιο είδος που έχει πληγεί περισσότερο είναι η δικτυωτή καμηλοπάρδαλη (σήμερα το υποείδος Giraffa camelopardalis reticulate) στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία. Λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων και της λαθροθηρίας, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί από τις 27.000 τη δεκαετία του 1990 στις 3.000 σήμερα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η δικτυωτή καμηλοπάρδαλη είναι διαφορετικό είδος από την καμηλοπάρδαλη Μαασάι (σήμερα Giraffa camelopardalis tippelskirchi) στη Νότια Κένυα, καθώς διαχωρίστηκαν γενετικά πριν από μισό έως ενάμισι εκατομμύρια χρόνια.

Στα πρόθυρα της εξάλειψης βρίσκεται επίσης η καμηλοπάρδαλη της Δυτικής Αφρικής, όπου τα 100 εναπομείναντα άτομα έχουν περιοριστεί σε μία περιοχή του Νίγηρα.

Στη Δυτική και Κεντρική Αφρική ζουν επίσης 160 Νιγηριανές καμηλοπαρδάλεις (Giraffa camelopardalis peralta), ενώ στην Κένυα και την Ουγκάντα απομένουν μερικές εκατοντάδες του Ρόθτσαϊλντ (Giraffa camelopardalis rothschildi).

Η αλλαγή ταξινόμησης των σημερινών υποειδών σε κανονικά είδη θα διευκολύνει τη διαχείριση και την προστασία τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMC Biology.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ