27

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί και πάλι τις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, μετά τη νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν 20% στη συμμετοχή ιδιωτών στις ΔΕΚΟ, ρύθμιση που ουσιαστικά αφορά στην ΜΙG.

Σε ότι αφορά δε, το αίτημα της MIG, το οποίο γνωστοποίησε με εξώδικο, για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ του ΟΤΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να λάβει απόφαση για την ημερομηνία τέλεσης της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Πιθανοί «εταίροι»

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, πιθανότατα «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον της Deutsche Τelekom για τον ΟΤΕ και η κυβέρνηση θα μπορούσε να παραχωρήσει ένα ποσοστό 10-15%.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει βολιδοσκοπηθεί κατά καιρούς από τη γαλλική France Τelecom, την ισπανική Τelefonica και την Ρortugal Τelecom.

Επί του παρόντος όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς η διαδικασία αναζήτησης ενδιαφέροντος στη διεθνή σκηνή ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε την Δευτέρα ότι κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Βγενόπουλο, μετά τις εκλογές, του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη η εξαγορά του ΟΤΕ από τη MIG.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega την Δευτέρα, είπε ότι φάνηκαν κάποιες επιθετικές κινήσεις, που η κυβέρνηση τις περίμενε, δεδομένης της τάσης που επικρατεί διεθνώς με τα sovereign («κρατικά») funds, αλλά όχι τόσο γρήγορα, και φάνηκε πως έπρεπε να θωρακιστούν επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος σε κινήσεις επιθετικής εξαγοράς. 

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως η τροπολογία για το πλαφόν του 20% δεν θα προσκρούσει στο κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς δεν απαγορεύει σε κάποιον επενδυτή να αγοράσει ποσοστό 20% και άνω, αλλά τον υποχρεώνει να λάβει προηγουμένως την κυβερνητική έγκριση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ