38

Ανοιξε τη Δευτέρα για τους χιλιάδες επιβάτες του Μετρό ο αρχαιολογικός χώρος στο δεύτερο υπόγειο επίπεδο του σταθμού Μοναστηράκι.

Οι επιβάτες θα μπορούν αν βλέπουν ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, την εγκιβωτισμένη κοίτη του Ηριδανού ποταμού, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.X, δηλαδή από την εποχή του Ηρώδη Αττικού.

Η μοναδική κοίτη αποκαλύφθηκε το 1992 κατά τις σωστικές ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στα νοτιοανατολικά της πλατείας. H πλινθόκτιστη θολωτή κατασκευή, η οποία σκεπάζει την κοίτη, εμφανίζει τρεις κατασκευαστικές φάσεις, δύο της ρωμαϊκής εποχής και μια της παλαιοχριστιανικής.

Το ποτάμι βεβαίως συνεχίζει τη διαδρομή του, καθώς με αφετηρία τον Λυκαβηττό, όπου έχει τις πηγές του, διέρχεται από την πλατεία Συντάγματος, φθάνει στο Μοναστηράκι διά της οδού Μητροπόλεως, οδηγείται στον Κεραμεικό -το μόνο σημείο όπου είναι ορατό σήμερα- και τέλος εκβάλλει στον Ιλισό.

H ανάδειξη ωστόσο αυτού του τμήματος, το οποίο αποκαλύφθηκε στο Μοναστηράκι, θεωρήθηκε εξ αρχής από το υπουργείο Πολιτισμού απολύτως επιβεβλημένη. Για τον σκοπό αυτόν άλλωστε η Αττικό Μετρό χρειάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά της για την κατασκευή του σταθμού, δεδομένου ότι αυτός συνέπιπτε αρχικώς με την κοίτη του Ηριδανού.

Για το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωση: «Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος στο σύστημα του Μετρό της Αθήνας αναδείχθηκε σήμερα στον σταθμό Μοναστηράκι, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, έπειτα από προσπάθειες ετών της Αττικό Μετρό και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

» Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, την εγκιβωτισμένη κοίτη του αρχαίου Ηριδανού ποταμού, και πλέον οι επιβάτες του Μετρό έχουν τη δυνατότητα να την θαυμάσουν από κοντά μαζί με άλλες αρχαιότητες που αναδείχθηκαν ακριβώς στη θέση που βρέθηκαν».

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι έκτασης 300 τ.μ. Μία γυάλινη πεζογέφυρα μήκους 24 μέτρων διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο, όπου δεσπόζει η θολοσκεπαστή κοίτη του Ηριδανού ποταμού, του οποίου τα νερά ακούγονται ακόμα να ρέουν. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο του σταθμού από το επίπεδο της ομώνυμης πλατείας μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο γυάλινο πλαίσιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ