« 2ος Χρόνος > Διατροφή

Ποικιλία Vs Ποσότητα

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, το μικρό σας ίσως δείχνει πιο αδύνατο και λυγερό. Η ανάπτυξη το δεύτερο χρόνο επιβραδύνεται, οπότε η όρεξη περιορίζεται.

Στην πραγματικότητα, μετά τους δεκαοχτώ μήνες οι μερίδες δεν χρειάζεται να αυξηθούν παρά μόνο λίγο. Άρα, δεν είναι η ποσότητα αυτή που μετράει. Αντίθετα, σε αυτή τη φάση χρειάζεται να δώσετε έμφαση στην ποικιλία και την ποιότητα, αφού αυτή είναι που κάνει τα μενού θρεπτικά και ισορροπημένα. Σε αυτήν την ηλικία έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία μιας σωστής σχέσης με το φαγητό. Τα γεύματα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς στην καθημερινότητα, όμως οι γευστικοί ορίζοντες διευρύνονται, χωρίς να δίνετε αυστηρή έμφαση στην ποσότητα.

Αν ένα φαγητό δεν του αρέσει, προσωρινά διαγράφεται από το μενού. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία ξεκινά η περίοδος της ανεξαρτησίας. Η σωστή διατροφή βέβαια του παιδιού σας αποτελεί τη βάση για την ομαλή ανάπτυξή του. Το διαιτολόγιό του πρέπει να έχει ποικιλία και να συνδυάζει όλες τις ομάδες τροφών: φρούτα και λαχανικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια και όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί, αυγά και ελαιόλαδο – το οποίο θεωρείται ιδανική πηγή λιπαρών.

Σε γενικές γραμμές, το παιδί πρέπει να τρώει ποικιλία τροφών από τις βασικές ομάδες τροφών – έστω και σε μικρή ποσότητα- για να εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Θα ενημερώσετε τον παιδίατρο για το διαιτολόγιο που ακολουθεί το παιδί κι εκείνος θα κρίνει αν είναι αρκετά ισορροπημένο. Στην περίπτωση που δεν είναι, θα σας συστήσει τροφές που εξασφαλίζουν συστατικά, τα οποία λείπουν από τη διατροφή του παιδιού ή -αν χρειάζεται- να του δώσετε συμπληρώματα διατροφής.

Πόσο και τι; Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ημερήσια ποσότητα των απαραίτητων θρεπτικών τροφών:

ΤΡΟΦΕΣΠΟΣΟΤΗΤΑ
Ψωμί1 φέτα
Ζυμαρικά1/3 του πιάτου
Δημητριακά1 μπολ

Κρέας / ψάρι / κοτόπουλο

50-60 γρ.
Γάλα1 ποτήρι
Γιαούρτι1 κεσεδάκι
Φρούτα2 ή περισσότερα
Λαχανικά20 γρ.