« 1ος Χρόνος > Υγεία

Κενώσεις

Τα μωρά που θηλάζουν ενεργούνται πιο συχνά -συνήθως μετά από κάθε γεύμα- και οι κενώσεις τους είναι υδαρείς (ρευστές) και μαλακές. Αντίθετα, τα μωρά που πίνουν τροποποιημένο γάλα έχουν συνήθως λιγότερες κενώσεις -γύρω στις δύο με τρεις την ημέρα- και τα κακά τους είναι πιο σκούρα και παχύρρευστα. Από μωρό σε μωρό πάντως υπάρχουν διαφορές. Η συχνότητα των κενώσεων και η υφή των κοπράνων μπορεί ν’ αλλάξουν, όταν το μωρό ξεκινήσει το φαγητό, ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει.

Όμως, αν έχει κενώσεις κάθε δύο μέρες και τα κόπρανα είναι μικρά και συμπαγή, πιθανόν να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Θα χρειαστεί να του δώσετε να πίνει περισσότερο νερό ή να διαλύσετε το γάλα σε χαμομήλι. Αν έχει ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές, να εμπλουτίσετε τη διατροφή του με περισσότερα λαχανικά, όπως κολοκύθι, ενώ από τα φρούτα καλό είναι να προτιμήσετε το αχλάδι και το πορτοκάλι. Τα παιδικά υπόθετα γλυκερίνης θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αν έχουν περάσει δύο εικοσιτετράωρα και δεν έχει ενεργηθεί, αφού προηγουμένως συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Στον αντίποδα της δυσκοιλιότητας είναι η διάρροια. Αν δείτε ότι τα κόπρανα είναι πολύ υδαρή (νερουλά), έχουν βλέννες και ο αριθμός των κενώσεων αυξάνει, τότε το μωρό μπορεί να έχει διάρροια. Χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης από την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον παιδίατρο, ο οποίος συστήνει κατά κανόνα αλλαγή στο διαιτολόγιο.

Αν το παιδί πίνει μόνο γάλα, μπορεί να συστήσει να το αραιώσετε με νερό ή ρυζόνερο ή ν’ αλλάξει τη μάρκα του γάλακτος και να χορηγήσει κάποιο χωρίς λακτόζη. Αν έχει ξεκινήσει να τρώει φαγητό, συνήθως συστήνεται ένα πιο στεγνό διαιτολόγιο με επιλογές όπως ρύζι, κοτόπουλο, βραστή πατάτα, καρότο, μήλο και μπανάνα που έχουν στυπτικές ιδιότητες. Η αιτία της διάρροιας μπορεί να είναι τροφικής προελεύσεως -ιδιαίτερα αν έχει ξεκινήσει η εισαγωγή νέων τροφών-, ενώ τις περισσότερες φορές αιτία είναι οι λοιμώξεις του αστρεντερικού για τις οποίες συχνά απαιτείται ειδική αγωγή.