«Τρώμε υγιεινές τροφές που μας κάνουν καλό και μας προσφέρουν

θρεπτικά συστατικά»: αυτό πρέπει να έχετε στο νου σας, τώρα που το παιδί τρώει τα πάντα και αρχίζει να διαμορφώνει τις δικές του προτιμήσεις.

Tον πρώτο χρόνο της ζωής του, ο παιδίατρος ήταν αυτός που όριζε τι ακριβώς έπρεπε να φάει το παιδί και σε ποια ποσότητα. Τώρα που διανύετε το δεύτερο χρόνο, καλό είναι να αποφεύγετε να μαγειρεύετε διαφορετικό φαγητό για εκείνο, έτσι ώστε να συνηθίσει να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιεινά μαγειρεμένο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε το παιδί σας να τρώει ένα ποικίλο διαιτολόγιο.

Ο στόχος βέβαια δεν είναι εύκολος, αφού σε αυτή φάση εύκολα μπορεί να καταργηθούν οι κανόνες και να αναπτύξει εκκεντρικές συνήθειες με τα συχνά του «δεν θέλω», «δεν μου αρέσει». Το παιδί μπορεί να κάνει στροφή σε τροφές που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, να μην αγγίζει τίποτα από το πιάτο του, να μην πίνει το γάλα του, να μη βάζει στο στόμα του φρούτα ή λαχανικά και να προτιμά τα γλυκά. Γι’ αυτό τα γεύματα θα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς μέσα στη μέρα.