« 1ος Χρόνος > Φροντίδα

Αλλαγή Πάνας

Η αλλαγής της πάνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας για αρκετό καιρό. Είναι σημαντικό να φροντίζετε να το κάνετε σωστά, όχι μόνο εσείς αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ασχολείται με τη φροντίδα του μωρού. H αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι το μωρό λερώθηκε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε το ευαίσθητο δερματάκι του από ερεθισμούς, μυκητιάσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η υγρασία, η έλλειψη αέρα, η συνεχής τριβή με την πάνα και τα διάφορα μικρόβια από τα ούρα και τα κόπρανα κάνουν το δέρμα του μωρού ιδιαίτερα ευάλωτο σε ερεθισμούς και φλεγμονές. Βασικός κανόνας λοιπόν είναι να διατηρείτε το μωρό όσο το δυνατόν πιο στεγνό και καθαρό.

  • Καθορίστε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου θα το αλλάζετε και έχετε όλα τα απαραίτητα (πάνες, πετσέτα, κρέμα) σε άμεση πρόσβαση.
  • Τα ίδια εφόδια θα πρέπει να υπάρχουν και σε μία τσάντα (προτιμήστε μία τσάντα-αλλαξιέρα, διαφορετικά θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί ένα σελτεδάκι), σε περίπτωση που βρίσκεστε με το μωρό έξω από το σπίτι. Μην το αφήνετε ποτέ λερωμένο, περιμένοντας να το καθαρίσετε, όταν γυρίσετε στο σπίτι.
  • Η αλλαγή της πάνας να γίνεται μετά το φαγητό -εκτός αν είναι ήδη λερωμένο. Πολλά μωρά λερώνουν την πάνα τους ενώ τρώνε ή λίγο μετά.
  • Συνηθίστε να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε καθώς το αλλάζετε, ώστε να βιώνει τη στιγμή αυτή ευχάριστα. Καθώς θα μεγαλώνει, φροντίστε να υπάρχει ένα παιχνιδάκι για να απασχολείται, ενώ το αλλάζετε.
  • Η ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να καθαρίζεται πάντοτε πριν την αλλαγή της πάνας με άφθονο τρεχούμενο νερό. Μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε το μωρό -εάν είστε κάπου έξω- θα χρησιμοποιήσετε μωρομάντιλο.
  • Σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα και στεγνώστε πολύ καλά την περιοχή πριν φορέσετε στο μωρό την καθαρή πάνα.
  • Βάλτε ελάχιστη ποσότητα ειδικής για την περιοχή κρέμας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδίατρου. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε διαρκώς κρέμα, ειδικά αν η περιοχή δεν είναι ερεθισμένη. Τα περισσότερα δερματικά προβλήματα κατά τη νεογνική περίοδο υποχωρούν αυτόματα και καλό είναι να αποφεύγονται οι διάφορες αλοιφές και ιδιαίτερα οι κορτιζονούχες.

Εξάνθημα πάνας

Είναι συνηθισμένο πρόβλημα και κάποια στιγμή συμβαίνει σε όλα τα μωρά. Μόλις δείτε ότι το δέρμα έχει κοκκινίσει ή ξεφλουδίζει, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα εκτιμήσει τι είδους θεραπεία χρειάζεται. Αν το δέρμα στην περιοχή είναι κόκκινο και βγάζει εκκρίσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει ο παιδίατρος.

Πάντως, καλό είναι να φροντίζετε να:

  • Αλλάζετε την πάνα αμέσως μόλις λερωθεί το μωρό.
  • Αφήνετε το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς πάνα, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη, βάζοντάς το πάνω σε μια μεγάλη πετσέτα.
  • Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι παρά μόνο χλιαρό νερό.
  • Σκουπίζετε την περιοχή χωρίς να τρίβετε με την πετσέτα. Απλώς την πιέζετε απαλά.
  • Η ευαίσθητη περιοχή να είναι εντελώς στεγνή πριν βάλετε την καθαρή πάνα.
  • Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε την ειδική κρέμα που σας σύστησε ο παιδίατρος ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του. Αν δείτε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, ενημερώστε τον. Ίσως χρειαστεί να σας συστήσει άλλη. Πολλές φορές οι ίδιες οι κρέμες δημιουργούν ερεθισμούς.