36

Χιλιάδες μελίσσια σε τουλάχιστον 22 αμερικανικές πολιτείες έχουν εξοντωθεί από μια μυστηριώδη ασθένεια, η οποία πλέον φαίνεται να απειλεί την όχι μόνο την παραγωγή μελιού, αλλά και τη γεωργία, καθώς πολλές καλλιέργειες χρειάζονται τις μέλισσες για επικονίαση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αναγνωρίσουν την αιτία της πάθησης, η οποία έχει ονομαστεί προσωρινά Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Ωστόσο η ανάλυση των νεκρών εντόμων έδειξε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς μυκήτων, βακτηρίων και άλλων οργανισμών στα σώματά τους.

Παραγωγοί μελιού από τις πληγείσες περιοχές αναφέρουν ότι έχουν χάσει έως και το 50% των μελισσών τους. Κάθε αποικία μελισσών μπορεί να έχει γύρω στις 20.000 μέλισσες το χειμώνα και μέχρι και 60.000 το καλοκαίρι.

Τα τεχνητά μελίσσια χρησιμεύουν όχι μόνο για την παραγωγή μελιού, αλλά και για την γονιμοποίηση πολλών καλλιεργούμενων φυτών, μαζί με ορισμένα άλλα έντομα, πτηνά και νυχτερίδες -τα δύο τρίτα των ανθοφόρων φυτών στις ΗΠΑ εξαρτώνται από ζώα για την επικονίασή τους.

Ένας μελισσουργός που μετέφερε πρόσφατα δύο φορτηγά μέλισσες στην Καλιφόρνια για την επικονίαση των αμυγδαλιών ανέφερε ότι όλα τα έντομα ήταν νεκρά όταν έφτασε στον προορισμό του.

Η πάθηση, που δεν αποκλείεται να πρωτοεμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια χωρίς να γίνει αντιληπτή, διερευνάται τώρα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, μεταξύ άλλων.

Η νέα επιδημία έρχεται να προστεθεί στη ζημιά που υπέστησαν πρόσφατα οι μελλισουργοί από μια άλλη ασθένεια, τη βαρόαση, που οφείλεται σε ένα μικροσκοπικό παράσιτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ