Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό δέρμα που αντιστέκεται στις λοιμώξεις, δημιουργώντας ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Burn Care and Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι με επικεφαλής την Δρ Ντόροθι Σαπ τροποποίησαν γενετικά κύτταρα του δέρματος, και όταν τα προσέθεσαν σε καλλιεργημένα υποκατάστατα δέρματος, εξόντωσαν περισσότερα βακτήρια από το φυσιολογικό δέρμα, σε εργαστηριακές συνθήκες.

Ως γνωστόν, τα εγκαύματα καθιστούν πιθανότερες τις λοιμώξεις διότι το δέρμα δεν είναι ικανό να αυτο-προστατευθεί από τα βακτήρια. Τα σοβαρά εγκαύματα θα πρέπει να είναι καλυμμένα και να διατηρούνται πάντα καθαρά προκειμένου το δέρμα να επουλωθεί, αντικρούοντας την επίθεση των βακτηρίων.

Η χρήση γενετικά τροποποιημένα κυττάρων του δέρματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης, να βελτιώσει την επιβίωση του μοσχεύματος και να μειώσει την εξάρτηση του οργανισμού από τα αντιβιοτικά.

Οι Αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι κύτταρα του δέρματος γενετικά τροποποιημένα ώστε να παράγουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης HBD4 (human β defensin 4), εξόντωναν περισσότερα βακτήρια από τα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος.

Η HBD4 είναι μια πρωτεΐνη από μια ομάδα πρωτεϊνών που υπάρχουν στον οργανισμό ως τμήμα του φυσιολογικού αμυντικού μηχανισμού.

Το βακτήριο που εξέτασαν ήταν η Pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα πυοκυανική) που εντοπίζεται συχνά στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Όπως εξηγεί η Δρ Σαπ «τα υποκατάστατα δέρματος που καλλιεργούμε σε εργαστηριακό περιβάλλον μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή πολλών ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, αλλά έχουν όμως και σοβαρούς περιορισμούς, περιλαμβανομένης της αυξημένης επιρρέπειας σε λοιμώξεις.

Επειδή τα καλλιεργήσιμα μοσχεύματα δέρματος δεν συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού την περίοδο της μεταμόσχευσης, δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στα αντιβιοτικά ή στα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η προσθήκη γενετικά τροποποιημένων κυττάρων σε μοσχεύματα δέρματος θα ενισχύσει το αμυντικό μηχανισμό.

Αν αποδειχθεί αποτελεσματική η πρακτική αυτή, τότε η γονιδιακή θεραπεία θα αποτελέσει καλή εναλλακτική λύση στον έλεγχο των λοιμώξεων συνέπεια εγκαυμάτων».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πειράματα σε ζώα εντός των προσεχών μηνών.

health.in.gr