36

Αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για να πετύχει την ένταξή της, η Βουλγαρία διέκοψε τη λειτουργία δύο ακόμα αντιδραστήρων στον σταθμό του Κοζλοντούι, αφήνοντας μόνο δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας.

Το κλείσιμο των αντιδραστήρων 3 και 4, ισχύος 440 MW ο καθένας, σημαίνει ότι η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ισχύς της Βουλγαρίας μπορεί πλέον να καλύπτει μόνο την εγχώρια κατανάλωση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη διάρκεια του 2006, η Βουλγαρία εξήγαγε στις βαλκανικές χώρες περίπου 8 δις KWH.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της δημίσιας εταιρείας ηλεκτρισμού δεν έκρυψε την πικρία του: «Κάθε παιδί στη Βουλγαρία γνωρίζει ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και όλοι γνωρίζουν ότι ότι η ασφάλειά τους είναι καλύτερη από ό,τι στο 80% των αντιδραστήρων στη Γαλλία» υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια το χειμώνα, οι αντιδραστήρες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν, εφόσον βέβαια δώσουν την έγκρισή τους οι Βρυξέλλες.

Μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2007 για λογαριασμό της ομάδας G7 των βιομηχανικών χωρών κατέληγε ότι οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι δεν είναι δυνατό να εκσυγχρονιστούν με λογικό κόστος και θα πρέπει να απενεργοποιηθούν για λόγους ασφάλειας. Οι δύο νεώτεροι αντιδραστής, ισχύος 1.000 MW έκαστος, θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η Βουλγαρία σκοπεύει πάντως να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό, ισχύος 2.000 MW, και έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη ρωσική Atomstroyexpor, με υπεργολάβους τις Areva and Siemens.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ