36

Μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα κατάφερε να βιντεοσκοπήσει ένα γιγάντιο καλαμάρι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας -πιθανότατα για πρώτη φορά στον κόσμο. Το νεαρό μαλάκιο, που μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, έχει μήκος «μόλις» επτά μέτρα, μαζί με τα πλοκάμια, και ζυγίζει 50 κιλά.

«Όπως δείχνει το βίντεο, το τεράστιο καλαμάρι πάλεψε βίαια για να ξεφύγει εκτοξεύντας νερό από τη χοάνη του» περιγράφει ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, επικεφαλής της αποστολής του Εθνικού Μουσείου Επιστημών της Ιαπωνίας. «Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο βίντεο ενός ζωντανού γιγάντιου καλαμαριού, αν και προς το παρόν δεν το έχω επιβεβαιώσει» είπε.

Το καλαμάρι συνελήφθη όταν τσίμπησε το δόλωμα -ένα μικρό καλαμάρι- σε βάθος 640 μέτρων στο Βόρειο Ειρηνικό, περίπου 1.000 χλμ νότια του Τόκιο.

Οι ερευνητές έφτασαν στην περιοχή ακολουθώντας τις φάλαινες φυσητήρες που είναι γνωστό ότι τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια σε μεγάλο βάθος.

«Τα καλαμάρια, συμπεριλαμβανομένων των γιγάντιων καλαμαριών, είναι η κύρια τροφή για τις φάλαινες φυσητήρες. Και κάθε φάλαινα φυσητήρας πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 500 κιλά κάθε ημέρα» σχολιάζει ο  Κουμποντέρα.

«Περίπου 200.000 φάλαινες φυστήρες πιστεύεται ότι ζουν στο δυτικό μισό του Ειρηνικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσα γιγάντια καλαμάρια πρέπει να υπάρχουν σε μεγάλο βάθος» συνεχίζει.

Τα γιγάντια καλαμάρια του γένους Architeuthis εκτιμάται ότι φτάνουν σε μήκος έως και τα 13 μέτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr