30

Η Βουλή της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου για την αναγνώριση του «Μεγάλου Λιμού του 1932-33» (γνωστού και ως Χολόντομορ) ως γενοκτονίας του ουκρανικού λαού από την ΕΣΣΔ. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Συνολικά 233 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου. Ο ίδιος ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο προώθησε προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Ο νόμος προβλέπει και πρόστιμα ύψους 34-50 δολαρίων για οποιονδήποτε προβαίνει στη «δημόσια άρνηση» του δράματος αυτού.

«Κάθε δημόσια άρνηση της πείνας είναι προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων και καταρράκωση της αξιοπρέπειας του ουκρανικού λαού» προστίθεται στο κείμενο που προβλέπει επίσης τη χρηματοδότηση μελετών για την τραγωδία.

Οι σοβιετικές αρχές ξεκίνησαν το 1932 μια εκστρατεία αναγκαστικής κολλεκτιβοποίησης στη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν όλες οι σοδειές σιταριού, αλεύρων, λαχανικών και όλα τα ζώα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πείνα όλοι οι χωρικοί.

Ο λιμός προκλήθηκε προσχεδιασμένα από τις σοβιετικές αρχές για να συντριβεί, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η τάση ανεξαρτησίας που εκδηλώθηκε στην Ουκρανία και στοίχισε τελικώς τον αφανισμό 4-10 εκατομμυρίων Ουκρανών.

Η Ουκρανία γνώρισε και άλλες σοβαρές περιόδους πείνας τόσο το 1921-23 όσο και το 1946-47 αλλά καμία τόσο σκληρή όσο αυτή που επιβλήθηκε από τους Σοβιετικούς το 1933.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ