30

Το τέλος της ατιμωρησίας ήλθε και για τον πρώην δικτάτορα της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος το 1976 ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ισαμπέλ Περόν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής αποφάνθηκε ότι η χάρη που του είχε δοθεί είναι αντισυνταγματική.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, το ίδιο Δικαστήριο είχε αποφασίσει την προσαγωγή σε δίκη δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Βιντέλα: του τότε υπουργού Οικονομίας Μαρτίνες ντε Ος και του υπουργού Εσωτερικών Αλμπανο Αργκιντέγι.

Στους δύο υπουργούς, αλλά και στον Βιντέλα είχε δοθεί χάρη τη δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ.

Τώρα θα καθήσουν και πάλι στο εδώλιο κατηγορούμενοι για την απαγωγή επιχειρηματιών.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983) παραμένει έως σήμερα άγνωστος. Οργανώσεις όπως οι «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου» μιλούν για 30.000, ενώ από τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Georgetown των ΗΠΑ προκύπτει ότι έως το 1978 είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 22.000 άνθρωποι.

Το 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.

Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986 -γνωστός ως Punto Final- και ο δεύτερος το 1987 -γνωστός ως Obediencia Debida.

Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» (η μετάφραση του τίτλου του από τα ισπανικά) στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων.

Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν διώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ