43

Αυθεντικό κρίθηκε, μετά τις εργαστηριακές έρευνες στο «Δημόκριτο» και την καλλιτεχνική έκθεση επιτροπής αρχαιολόγων, το χρυσό «δαχτυλίδι του Θησέα», το οποίο βρέθηκε στην αυλή σπιτιού στα Αναφιώτικα της Πλάκας.

Με βάσει τα παραπάνω, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της αγοράς του από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έναντι 75.000 ευρώ.

Το αξίας (κατ εκτίμηση) 150.000 ευρώ δαχτυλίδι χρονολογείται στο τέλος του 15ου αι. π.Χ. και ζυγίζει 20 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τα Νέα, βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του δαχτυλιδιού είναι κόκκοι χαλαζία στην επιφάνειά του και η σύγκρισή του με άλλα γνήσια δαχτυλίδια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του «Δημόκριτου», η μορφολογία της επιφάνειας του δαχτυλιδιού περιέχει χαρακτηριστικούς κόκκους χαλαζία, γραμμές λείανσης και χρήσης εντελώς όμοιες με αυτές του γνήσιου σφραγιστικού μυκηναϊκού δαχτυλιδιού αρ. 992 και των νεολιθικών περιάπτων που έχουν εξεταστεί.

Επιπλέον, τονίζεται πως το κράμα του συγκεκριμένου δαχτυλιδιού είναι μάλλον απίθανο να έχει προέλθει από σύγχρονες διαδικασίες καθαρισμού, διότι τα κράματα του εμπορίου είναι από ορυχεία και βιομηχανικά καθαρισμένα και δεν περιέχουν στρογγυλεμένους κόκκους χαλαζία.

Εκτιμάται, δε, ότι οι σημερινές διαδικασίες καθαρισμού θα είχαν απομακρύνει εντελώς τα όποια εγκλείσματα χαλαζία.

«Η πιθανότητα να είναι κίβδηλο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη φυσικοχημική ανάλυση, αλλά είναι μικρή» αναφέρεται στην έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ