36

Με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια των δοκιμών πειραματικών φαρμάκων, αλλά και των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες να δηλώνουν και δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα από τα πρώτα στάδια των δοκιμών.

Ο ΠΟΥ δημιουργεί φέτος μια νέα βάση δεδομένων, όπου θα καταχωρούνται εθελοντικά όλες οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, και θα ενσωματώνει στοιχεία από υπάρχουσες βάσεις, όπως το clinicaltrial.gov της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Nature.com, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε ζητήσει να παραλείπονται απο τις καταχωρίσεις στοιχεία που αποτελούν «εμπορικά μυστικά», όπως το επιστημονικό όνομα του υπό δοκιμή φαρμάκου. Υποστήριζε επίσης ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία ίσως προσέλκυαν υπερβολικά το ενδιαφέρον απελπισμένων ασθενών.

Όμως ο ΠΟΥ, παρόλο που δεν έχει τη νομική ισχύ να επιβάλλει τους κανόνες του, ζητά να δημοσιοποιούνται όλες οι κλινικές δοκιμές, ακόμα και οι πρώτες φάσεις τους, που αφορούν συνήθως την ασφάλεια της ουσίας.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει εξάλλου επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι «θάβει» τα τυχόν αρνητικά αποτελέσματα από προκαταρκτικές δοκιμές, και προτιμά να δημοσιεύει στο τέλος, εφόσον έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το BBC, η Διεθνής Επιτροπή Διευθυντών Ιατρικών Επιθεωρήσεων, αποτελούμενη από 11 κριτές έγκριτων επιστημονικών εκδόσεων, πρεοτείνει τώρα να μη γίνονται δεκτές για δημοσίευση κλινικές μελέτες οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί σε δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ