37

Οι περισσότερες φωτογραφίες με τις οποίες έγιναν γνωστοί οι βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Πόλης το 1955 φέρουν την υπογραφή του. Ο φωτογράφος των Σεπτεμβριανών, Δημήτρης Καλούμενος, απεβίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε ηλικία 94 ετών.

Ο Δημήτρης Καλούμενος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912 και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως. Το 1932 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ως ανταποκριτής.

Το 1940 ορίζεται επίσημος φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το 1941 ξεκινάει συνεργασία με τις βρετανικές διπλωματικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, στο Τμήμα Φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, συνεργάζεται ως δημοσιογράφος-ανταποκριτής με τις εφημερίδες Έθνος και Μακεδονία.

Το γεγονός που σφράγισε όμως την ζωή του, προσωπικά και επαγγελματικά, ήταν η νύχτα του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Φωτογραφίζει τα γεγονότα και οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στο διεθνή Τύπο.

Οι φωτογραφίες αυτές αποτέλεσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφικών τεκμηρίων για τα τραγικά γεγονότα, που κυκλοφορούσαν διεθνώς μέχρι και πέρυσι, όταν ο στρατιωτικός εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση δημοσίευσε μετά θάνατον και τις φωτογραφίες που συμπεριελήφθησαν την εποχή εκείνη στο φάκελο της ανακρίσεως.

Στις 28 Ιανουαρίου 1958 απελαύνεται από την Τουρκία κατηγορούμενος για αντιτουρκική δράση. Στην Αθήνα συμβάλλει στην ίδρυση του Σωματείου Απελαθέντων Κωνσταντινουπολιτών, στο οποίο διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 15 χρόνια.

Από το 1961 έως το 1967 φωτογραφίζει και αρθρογραφεί για το περιοδικό Ρομάντζο και το 1974 προσελήφθη στο υπουργείο Τύπου.

Ο Δημήτρης Καλούμενος είχε βραβευθεί με σειρά τιμητικών διακρίσεων και μεταλλίων. Ιδιαίτερη ήταν η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών για την όλη δράση του και για το βιβλίο του «Η σταύρωση του Χριστιανισμού».

Είχε εκδώσει, επίσης, τα έργα: «Το ξερίζωμα του Ελληνισμού», «Η νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου», «Τα τραγικά γεγονότα της Κωνσταντινουπόλεως», «Μικρά Ασία: ο υπό τουρκικής κατοχής ιερός χώρος των Ελλήνων», «Χάρτης της Μ.Ασίας» (με στατιστικά στοιχεία του Ελληνισμού προ της Μικρασιατικής Καταστροφής).

Τα συλλυπητήρια του στους οικείους του εξέφρασε η ΕΣΗΕΑ, που «αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο που με αυταπάρνηση, ήθος και συνέπεια υπηρέτησε τη δημοσιογραφία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ