43

Σπάνια ευρήματα που δίνουν σημαντικά στοιχεία για τους πρώτους κατοίκους του ελλαδικού χώρου φέρνουν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται από τη Λ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε περιοχές της Πτολεμαΐδας και των Γρεβενών.

Σύμφωνα με το Βήμα, μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται σπάνια ανθρωπόμορφα ειδώλια, ζωόμορφα αλλά και μεγάλος αριθμός πελεκητών λίθινων εργαλείων.

Στη θέση Φυλλοτσαΐρι Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας, σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, έχει εντοπισθεί νεολιθικός οικισμός και από τις πέντε ταφές που ανασκάφηκαν εκεί ήδη περισυνελέγησαν περί τα 1.000 ευρήματα (λίθινα τριπτά και πελεκητά εργαλεία, δύο σφραγίδες και 55 πήλινα ειδώλια).

Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων συγκεντρώνει και άλλος ένας οικισμός που εντοπίστηκε στα βορειοδυτικά της λεκάνης της Κίτρινης Λίμνης, όπου είναι γνωστή η πυκνή κατοίκηση 25 και πλέον οικισμών των νεολιθικών χρόνων.

Η Κίτρινη Λίμνη θεωρείται ότι παρέχει τη δυνατότητα να επιλυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τους προϊστορικούς κοινωνικούς σχηματισμούς, αφού στο έδαφός της επετεύχθη μια μακρόχρονη οικολογική προσαρμογή με γεωργικές εγκαταστάσεις επί πέντε τουλάχιστον χιλιετίες (6η-2η χιλιετία π.Χ.).

Στο μέσον δύο μεγαλύτερων νεολιθικών οικισμών στις θέσεις Κρεμαστός και Παλιόχωρα ανακαλύφθηκε, επίσης, μια μικρή οικιστική εγκατάσταση της αρχαιότερης Νεολιθικής Εποχής.

Το εντυπωσιακό, κατά τους αρχαιολόγους, είναι ότι μαζί με την κεραμική, τα πήλινα ειδώλια και τα εργαλεία αποκαλύφθηκαν και συσσωρευμένα αποτμήματα επεξεργασίας που δείχνουν ότι αυτή γινόταν επί τόπου και μάλιστα από λίθους που μεταφέρονταν από σχετικά μακρινή απόσταση.

Τέλος, βρέθηκαν δύο ανάγλυφες στήλες, μία εκ των οποίων είναι ενεπίγραφη. Η μεγαλύτερη στήλη φέρει παράσταση όρθιας ανδρικής και γυναικείας μορφής, ανάμεσα στα κεφάλια τους υπάρχει παράσταση ιππέα και στο κάτω μέρος μορφή δούλης σε μικρότερη κλίμακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ