88

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αχιλλέας Καραμανλής, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Βασικός λόγος για την υποβολή της παραίτησης είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να μην προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια στα έγκυρα για την διαμόρφωση του εκλογικού μέτρου, όπως άλλωστε ίσχυε παγίως.

Η σχετική ρύθμιση περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για τον Αχ.Καραμανλή.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε το Εκλογοδικείο, το οποίο προσμετρώντας τα λευκά ψηφοδέλτια, έδωσε τη βουλευτική έδρα στην περιφέρεια Σερρών στον Αχιλλέα Καραμανλή, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αυτό συνέβη για πρώτη φορά, δίνοντας βήμα σε ορισμένους να κάνουν λόγο για «φωτογραφική» απόφαση και «παγκόσμια πρωτοτυπία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής είχε ορκιστεί βουλευτής στις 12 Μαΐου, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου η οποία ημιούργησε «καραμπόλα εδρών». Την έδρα του κ. Καραμανλή καταλαμβάνει ο πρώην νομάρχης Σερρών Αναστάσιος Καρυπίδης.

Επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής, και ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Αχιλλέας Καραμανλής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η κυβέρνηση να ανατρέψει για το μέλλον την πρόσφατη απόφαση νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας επανεξελέγην βουλευτής, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθώ του βουλευτικού αξιώματος.

»Η απόφαση μου αυτή οφείλεται ακριβώς στους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκα την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία, όπως είναι σε όλους γνωστό, ούτε προκάλεσα ούτε επεδίωξα. Εννοώ τον σεβασμό μου προς τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους της Πατρίδος μου.

»Ο σεβασμός αυτός μου εστοίχισε μια οδυνηρά και πολύμηνη ψυχική δοκιμασία λόγω των λυσσαλέων επιθέσεων που δέχθηκα με ταπεινότατα κίνητρα και καθαρώς συκοφαντικό περιεχόμενο.

»Η δοκιμασία μου αυτή, αλλά και ο εις βάρος της ΝΔ θόρυβος κατά τη διάρκεια εκδικάσεως της υποθέσεως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το κόμμα στο οποίο ανήκω και έχω υπηρετήσει επί σαράντα και πλέον χρόνια, είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει την αντίθεση του στο ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών, όπως έπραξε με την απόφαση του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

»Στην περίπτωση αυτή δεν θα είχα ασφαλώς κανέναν λόγο να αποδεχθώ την απόφαση, επανερχόμενος στη Βουλή. Προπαντός δε, θα είχε αποτραπεί η αδίστακτη εκμετάλλευση της υποθέσεως από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το οποίο, μέσω της συκοφαντήσεως του ονόματος μου, επιχείρησε να πλήξει την ιστορία και το ήθος της ΝΔ».

Μήνυματα από ΝΔ

«Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής είναι ένας πολιτικός που κινήθηκε με εντιμότητα και σοβαρότητα, έχει μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά στην παράταξη και στον τόπο. Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφασή του», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την απόφαση του Αχ. Καραμανλή.

Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ δήλωσε για την παραίτηση του Αχ.Καραμανλή: «Η παραίτηση του κ. Αχιλλέα Καραμανλή από το βουλευτικό του αξίωμα θλίβει πολλούς Έλληνες και πέραν από το Νομό των Σερρών».

»Όλοι όσοι πολιτευτήκαμε με την ΝΔ από το 74 και πέρα, γνωρίζουμε τις πατριωτικές προσπάθειες που κατέβαλε για την εδραίωση της Δημοκρατίας, μετά από την 7 χρονη δικτατορία, αλλά και τη σοβαρότητα και την ευθυκρισία με την οποία άσκησε το λειτούργημα του βουλευτή».

Κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, η οποία υπηρέτησε την παράταξη της ΝΔ για 40 ολόκληρα χρόνια ενώ ως υπουργός άφησε θετικότατο έργο, τόνισε για τον παραιτηθέντα βουλευτή κ. Αχιλλέα Καραμανλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή, ο κ. Σταύρου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με την σημερινή του απόφαση ο Αχιλλέας Καραμανλής επέστρεψε στα μούτρα τις όποιες κατηγορίες του είχαν προσάψει».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την παραίτηση του Αχ.Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε: «Ο Αχιλλέας Καραμανλής έχει κάνει πολλά για την παράταξη και με λυπεί αφάνταστα η απόφασή του,που ήταν δική του επιλογή», ενώ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην βγάζουν εύκολα συμπεράσματα.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή από το βουλευτικό αξίωμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, σε απόσπασμα της ομιλίας του στην Ηγουμενίτσα, ότι «καλά έκανε» ο παραιτηθείς βουλευτής, «αλλά καθυστέρησε πολύ».

«Δεν έπρεπε» προσέθεσε, «να δεχθεί να επιστρέψει στη Βουλή από την πίσω πόρτα, με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα που αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Την πόρτα της Βουλής την είχε κλείσει στον Αχιλλέα Καραμανλή ο λαός και την άνοιξε η ΝΔ με αντικλείδι. Το θέμα της κλοπής της έδρας από το ΠΑΣΟΚ παραμένει» είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «όλοι παραμένουν έκθετοι και υπόλογοι».

«Η καθυστερημένη παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή και οι επικρίσεις που ο ίδιος κάνει προς το κόμμα του, την κυβέρνησή του και την ηγεσία της ΝΔ, διότι προς αυτούς παραπονείται για αλλαγή θέσης, δεν καλύπτουν προφανώς τα όσα έχουν συμβεί με αυτό το απαράδεκτο θέμα μέχρι τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

«Υπήρξε ένα πραξικόπημα το οποίο έχουμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή και με το οποίο υπήρξε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και κλοπή μιας βουλευτικής έδρας από το ΠΑΣΟΚ την οποία πήρε η ΝΔ και συγκεκριμένα ο θείος του πρωθυπουργου Αχιλλέας Καραμανλής», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι «υπήρξε το πρωτοφανές φαινόμενο να έχει η χώρα δύο εκλογικά συστήματα μετά τις εκλογές».

«Ο Αχιλλέας Καραμανλής για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή βεβαίως κατέλαβε την έδρα αυτή, παραμένει έκθετος, έκθετη είναι η ΝΔ, η κυβέρνηση και η ηγεσία της ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Παπανδρέου, έθεσε ο ίδιος το θέμα επανειλλημένα στην Βουλή, παρουσία του κ. Καραμανλή και απάντηση δεν πήρε», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση «για το αν υπάρχει τεχνικός τρόπος για να αποκατασταθεί αυτό που έγινε, καθώς αν παραιτηθούν όλοι, τότε θα γίνουν εκλογές σε κάθε περιοχή», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε «το θέμα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό και αφορά την ΝΔ».

«Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα», σχολίασε για την παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, που επισκέπτεται τις Σέρρες.

«Το αποτέλεσμα του δικαστικού πραξικοπήματος που έγινε με την κυβερνητική μεθόδευση παραμένει. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μία έδρα και εκλεγμένοι βουλευτές εκδιώχθηκαν άδικα από τη Βουλή», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έπαιξε με τους θεσμούς. Κανείς δεν ξεχνά ότι την επομένη της δικαστικής απόφασης, από επίσημα κυβερνητικά χείλη ανακοινώθηκε η πρόθεση να υπάρξει με ερμηνευτική εγκύκλιο επικύρωση του πραξικοπήματος. Τώρα ακόμη και αυτή η κυβέρνηση που τίποτε δεν άφησε όρθιο, αναγκάστηκε από τα πράγματα να διαλέξει τον μόνο δρόμο που η απλή λογική από την αρχή υπαγόρευε, για να μη γίνει μπάχαλο η δημοκρατία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ