36

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια δεύτερη πυρηνική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, προκειμένου να αντικαταστήσει τους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου στο Κοζλοντούι που πρόκειται να κλείσουν το 2006.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βουλγαρία αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός εργοστασίου στο Μπαλένε, στα βόρεια της χώρας, του οποίου η ανέγερση ακυρώθηκε το 1991 λόγω πιέσεων από περιβαλλοντιστές, και ενώ είχαν ήδη δαπανηθεί 1,3 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει την κατασκευή των ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων στο Μπαλένε. Θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη Βουλγαρία τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σιμεόν Σαξμπουργκόφσκι σε 1.000 κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία της πόλης.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής ενός αντιδραστήρα των 1.000 megawatt θα απαιτήσει ακόμα δύο δισ. ευρώ. Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2010, τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο δύο αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, ισχύος 440 megawatt έκαστος.

Το 2003 η Βουλγαρία εξήγαγε πέντε δισ. μεγαβατόρες, κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο «θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να διατηρήσει την ισχυρή της θέση στην ενεργειακή αγορά της περιοχής» τόνισε ο Σαξμπουργκόφσκι.

Το Κοζλοντούι καλύπτει σήμερα το 47% των ενεργειακών απαιτήσεων της Βουλγαρίας. Δύο από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου έκλεισαν το 2002, κατόπιν πιέσεων από την ΕΕ.

Οι τέσσερις εναπομείναντες αντιδραστήρες έχουν εγκριθεί από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο η ΕΕ επιμένει ότι οι δύο από αυτούς, κατασκευασμένοι στην ΕΣΣΔ, πρέπει να κλείσουν εντός δύο ετών. Η Βουλγαρία ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Ο αντιδραστήρας του Μπαλένε επρόκειτο να εισαχθεί από την τότε Τσεχοσλοβακία, μαζί με δύο γεννήτριες. Τώρα, η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει οκτώ προτάσεις, στις οποίες συμμετέχουν πέντε εργολάβοι ξένων χωρών -η αμερικανική Westinghouse, η γαλλική Framatome, η καναδική Atomic Energy of Canada Ltd (AECL), η Skoda της Τσεχίας και η ρωσική Atomstroyexport.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ