51

Προκαλεί και πάλι ο Κύπριος γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός με την αμφισβητούμενη ανακοίνωση περί εμφύτευσης ανθρώπινων γονιδιών σε ωάρια αγελάδας. Απτόητος από τις σφοδρές επικρίσεις της επιστημονικής κοινότητας δηλώνει ακόμη ότι προσεχώς ετοιμάζεται να εμφυτεύσει το πρώτο κλωνοποιημένο έμβρυο σε μητέρα εθελόντρια, αλλά και να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής φύλου παιδιών.

Κατά τα όσα επισημαίνει την Τρίτη η Ελευθεροτυπία, ο Παναγιώτης Ζαβός δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το θέμα του «υβριδίου αγελάδας-ανθρώπου» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο. Υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει πλήρη στοιχεία σε συνέδρια που θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο στον Λίβανο και την Αυστρία.

Βάσει των όσων, πάντως, αποκάλυψε τα έμβρυα που προέκυψαν μετά την εμφύτευση ανθρώπινων γονιδίων σε ωάρια αγελάδας επέζησαν για δύο εβδομάδες και θεωρητικά μπορούσαν να εμφυτευτούν σε γυναικεία μήτρα. «Δεν θα επέτρεπα σε καμμία περίπτωση να γεννηθεί τέτοιο υβρίδιο» υπογράμμισε.

Σκοπός του εγχειρήματός του, είναι όπως επισήμανε η «τελειοποίηση της μεθόδου κλωνοποίησης του ανθρώπου δίχως τα ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη χρήση ανθρώπινων ωαρίων και όχι η γέννηση διασταυρωμένου εμβρύου».

Ο Παναγιώτης Ζαβός επανέλαβε ακόμη την πρόθεσή του να εμφυτεύσει ανθρώπινο κλώνο σε μητέρα εθελόντρια μόλις εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να είναι υγιές από κάθε άποψη. «Ήδη έγινε μία πρώτη προσπάθεια, η οποία απέτυχε λόγω επιπλοκών που παρουσίασε η μητέρα. Το κλωνοποιημένο έμβρυο είναι κατεψυγμένο και έτοιμο να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή. Θα είναι φέτος σε μία από τις χώρες του κόσμου που επιτρέπουν τη διαδικασία αυτή» σημείωσε.

Κατά την «πλούσια» συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο, ο Κύπριος γενετιστής ανακοίνωσε ακόμη ότι το εργαστήριο γονιμότητας που διευθύνει στο Λέξινγκτον των ΗΠΑ εγκαινιάζει σύντομα συνεργασία με κλινική του Λονδίνου για την εφαρμογή της μεθόδου της γενετικής διάγνωσης πριν από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα γυναίκας με στόχο τον αποκλεισμό κληρονομικών ασθενειών και τη δυνατότητα επιλογής φύλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ