36

Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που διπλασιάζει την πιθανότητα κατάθλιψης σε άτομα που έχουν ζήσει τραυματικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Η έρευνα ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι ξεπερνούν χωρίς κόστος τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος, ενώ άλλοι όχι.

«Δεν αναφέρουμε ότι βρήκαμε ένα γονίδιο που προκαλεί κατάθλιψη» διευκρινίζει στο BBC η Τέρι Μόφιτ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο Kings College του Λονδίνου.

«Αντ΄αυτού, πιστεύουμε ότι το γονίδιο βοηθά στο να καθοριστεί το αν οι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στις αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις του αναπόφευκτου άγχους της ζωής» συμπληρώνει.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, εστιάστηκε σε δύο ποικιλίες του γονιδίου 5-ΗΤΤ που συμμετέχει στη μεταφορά της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη διάθεση. Το γονίδιο υπάρχει σε δύο ποικιλίες, μια κοντή και μια μακριά. Όπως συμβαίνει με όλα τα γονίδια, κάθε άνθρωπος έχει δύο αντίγραφα του 5-ΗΤΤ.

Οι ερευνητές εξέτασαν ποιες ποικιλίες έφεραν 847 άτομα στη Νέα Ζηλανδία, τα οποία παρακολουθούνταν από τη γέννησή τους στο πλαίσιο μακροχρόνιας έρευνας για θέματα υγείας.

Περίπου 130 από τους εθελοντές ανέφεραν ότι σε διάστημα πέντε ετών, από την ηλικία των 21 ετών μέχρι την ηλικία των 26 ετών, είχαν ζήσει τουλάχιστον τέσσερα τραυματικά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, διαζύγιο ή απόλυση.

Μεταξύ των ατόμων αυτών, όσοι είχαν δύο αντίγραφα της κοντής ποικιλίας του γονιδίου εκδήλωσαν κατάθλιψη σε ποσοστό 43%. Από τα άτομα που διέθεταν δύο αντίγραφα της μακριάς ποικιλίας, μόνο το 17% παρουσίασε τη διαταραχή. Επιπλέον, η συχνότητα της κατάθλιψης στην ομάδα αυτή δεν φάνηκε να εξαρτάται από τον αριθμό των τραυματικών γεγονότων.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εντοπίζει γενετική σύνδεση ανάμεσα στο στρες και την κατάθλιψη. Σύμφωνα πάντως με τη Δρ Μόφοτ, το γονίδιο πιθανότατα δεν θα αποτελέσει διαγνωστικό εργαλείο για την κατάθλιψη, επειδή είναι πολύ κοινό.

Πάνω από τα δύο τρίτα του γενικού πληθυσμού διαθέτουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του της κοντής ποικιλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ