36

Πολλοί από τους γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί με ραδιοτηλεσκόπια σε κατά τα άλλα έρημες περιοχές του Σύμπαντος είναι στην πραγματικότητα τεράστιες συγκενρώσεις αερίων με ελάχιστα μόνο άστρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αυστραλού αστρονόμου.

Ο Μπραντ Γουάρεν, μεταπτυχιακός φοιτητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, παρουσίασε τις παρατηρήσεις του τη Δευτέρα στο συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) στο Σίδνεϊ.

Ο ερευνητής εντόπισε είκοσι «άδειους» γαλαξίες, συγκρίνοντας εικόνες οπτικών τηλεσκοπίων με δεδομένα στο φάσμα των ραδιοκυμάτων.

«Αν αναζητήσεις αέρια με ένα ραδιοτηλεσκόπιο βλέπεις μια τεράστια μάζα. Αν αναζητήσεις άστρα μέσα από ένα οπτικό τηλεσκόπιο βλέπεις μόνο μια μικρή μουντζούρα» εξηγεί ο Γουάρεν στο BΒC.

Γαλαξίες που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από αέρια, με ελάχιστα άστρα, είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν. Η έρευνα του Γούρεν δείχνει ότι αυτού του είδους τα σώματα είναι πολύ πιο κοινά από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές του σύμπαντος με μικρή πυκνότητα γαλαξιών.

Πρόκειται για δίσκους με διάμετρο μερικές δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός -λίγο μικρότεροι από τον Μίλκι Γουέι- οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο. Για άγνωστο λόγο, δεν υπάρχουν πυρήνες συγκέντρωσης με αρκετά μεγάλη μάζα ώστε να σχηματιστούν άστρα.

«Οι γαλαξίες αυτοί είναι απομονωμένοι. Δεν έχουν δεχθεί καμία διέγερση από άλλους γαλαξίες που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αστρογένεση» εξηγεί ο Γουόρεν. «Εναλλακτικά, ίσως υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των ίδιων των γαλαξιών που εμποδίζει το σχηματισμό άστρων κρατώντας το αέριο διεσπαρμένο. Δεν το γνωρίζουμε» συμπληρώνει.

Ο ερευνητής σκοπεύει τώρα να εξετάσει τα λιγοστά άστρα των γαλαξιών που εντόπισε, για να ανιχνεύσει τυχόν ιδιομορφίες.

Οι μελέτες του ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία σχηματισμού άλλων γαλαξιών, όπως ο δικός μας, αλλά και τους παράγοντες που οδηγούν στη γένεση των άστρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ